A kuktafazék  nagy áldás a konyhában!

 

 

A kukta fazék a korszerű háztartás nélkülözhetetlen eszköze. 
- A főzési időt kb. egynegyedére csökkenti.
- Megmarad az ételaroma, ízanyag, 90 %-a.
- A kuktába helyezett szűrőrostélyon a zöldségek, főzelékfélék ásványanyag tartalma alig csökken, vitamin tartalma a többi párolás és főzési módhoz képest sokkal magasabb marad.

Néhány tudnivaló:
 
- Leves készítésekor a víz mennyiségét úgy határozzuk meg, hogy lényeges párolgási vesztességgel nem kell számolni! A főzési idő végén a túlnyomás szelepet ne emeljük fel mert a túlnyomás a levest kifuttatja!  Fokozatosan hűtsük le az edényt. Ha sietünk állítsuk hideg vízbe! 
- Ha sültet készítünk, akkor a hús mindkét oldalát futasssuk meg olajon, fűszerezzük szükség szerint, majd ezután tegyük át rostélyra a kuktába. A sütőlevet és még 1,5 dl vizet (alaplevet) öntsünk rá és zárjuk le. A letelt párolási idő után lapáttal szedjük ki a húst, locsoljuk meg a levével és előmelegített sütőben pirítsuk le.
- Vaddisznó, marha, szarvas, őz pörköltek készítésénél a színhúst a szokásos módon készítsük elő. A húst pirítsuk le hagymával zsírjára és öntsük fel 1 kg-onként 
2 dl vizzel. Sózzuk meg és a többi fűszer felét adjuk hozzá, majd a kukta aljára a csontos részeket tegyük erre a kockázott húst, így főzzük elő. Ezután nyitott edényben, vagy bográcsban a többi fűszert, valamint víz és a kukta főzőlevének hozzáadásával főzzük készre. Rövid főzési idő alatt sűrű ízes levet kapunk.
- Főzhetünk, főzelékféléket (előfőzés), és száraztésztát is. Ezeknél a kifutás veszélye kinyitáskor előfordulhat.
- Rizs főzése:  1dl átmosott rizsre 2 dl vizet,
1 kávéskanál olajat,  1/2 szál kettőbe vágott sárgarépát,  1 szál zöldpetrezselymet és egy mk. ételízesítőt és mk. sót teszünk az edényben annyiszor, hogy max. negyedig legyen! 
Az edényt lezárjuk. Főzési idő ~8 perc. Fokozatosan hűtsük le.


 

Sertéshús (1 kg-os daraban) 35 perc
Sertéshús szeletelve 25 perc
Töltött göngyölt sertéshús 30 perc
Sertés pörköltnek 25 perc
Marha-, vadhús  (1 kg-os daraban) 45 perc
Marha-, vadhús szeletben 30 perc
Marha-, vadhús göngyölt, tölött 35 perc
Marha-, vadhús pörkölt, tokány 30 perc
Fiatal szárnyas (1/2 kg-ként) 15 perc
Idősebb szárnyas, vad (1/2 kg-ként) 20 perc
Halszelet 10 perc
Hallé (alaplé) 20 perc
Hallé alaplé, utána halszelettel 25 perc
Csontleves 40 perc
Húsleves 55 perc
Száraztészta (25 dkg)  4 dl víz, ek. olaj 5 perc
Száraz bab (beáztatott) 20 perc
Lencse  (beáztatott) 40 perc
Sárgaborsó (beáztatott) 35 perc
Burgonya egészben (roston) 2dl víz 12 perc
Burgonya szeletelve (roston) 2dl víz 7 perc
Karfiol egészben  (roston) 2dl víz 10 perc
Karfiol rózsák  (roston) 2dl víz 5 perc
Zöldbab (roston) 2dl víz 5 perc
Kelkáposzta szeletelve (roston) 2dl víz 7 perc
Karalábé egészben (roston) 2dl víz 20 perc
Karalábé hasábban (roston) 2dl víz 10 perc
Cékla egészben (roston) 2dl víz 40 perc
Cékla szeletben (roston) 2dl víz 10 perc
Spenót aprítva (roston) 1dl víz 3 perc
Tök gyalulva (roston) 2dl víz 5 perc
Cukkini szeleben (roston) 2dl víz 5 perc
Almaszelet (1/2 kg) (roston) 1dl víz 3 perc
Szilva  (1/2 kg) (roston) 1dl víz 2 perc
Egres (1/2 kg) (roston) 1dl víz 2 perc
Csöves kukorica (roston) 2dl víz 15 perc