Sziasztok! Nos én valahogy fenntartással kezelem azt az állítást, hogy a kuktában főzve nem lesz zavaros a húsleves. Hisze úgy tanultuk és alkalmaztam én is, lehabozni, lehabozni és csak gyöngyözve födőgéljén, miközben a megfelelő időben és sorrendben pakolgatjuk a fazékba a hozzávalókat. Mondom, hogy nehezen értem én ezt az egészet. De azért köszi a tippet. Böbe.
A kuktafazék nagy áldás a konyhában!
A kukta fazék a korszerű háztartás nélkülözhetetlen eszköze.
- A főzési időt kb. egynegyedére csökkenti.
- Megmarad az ételaroma, ízanyag, 90 %-a.
- A kuktába helyezett szűrőrostélyon a zöldségek, főzelékfélék ásványanyag tartalma alig csökken, vitamin tartalma a többi párolás és főzési módhoz képest sokkal magasabb marad.
Néhány tudnivaló:
- Leves készítésekor a víz mennyiségét úgy határozzuk meg, hogy lényeges párolgási vesztességgel nem kell számolni! A főzési idő végén a túlnyomás szelepet ne emeljük fel mert a túlnyomás a levest kifuttatja! Fokozatosan hűtsük le az edényt. Ha sietünk állítsuk hideg vízbe!
- Ha sültet készítünk, akkor a hús mindkét oldalát futasssuk meg olajon, fűszerezzük szükség szerint, majd ezután tegyük át rostélyra a kuktába. A sütőlevet és még 1,5 dl vizet (alaplevet) öntsünk rá és zárjuk le. A letelt párolási idő után lapáttal szedjük ki a húst, locsoljuk meg a levével és előmelegített sütőben pirítsuk le.
- Vaddisznó, marha, szarvas, őz pörköltek készítésénél a színhúst a szokásos módon készítsük elő. A húst pirítsuk le hagymával zsírjára és öntsük fel 1 kg-onként 2 dl vizzel. Sózzuk meg és a többi fűszer felét adjuk hozzá, majd a kukta aljára a csontos részeket tegyük erre a kockázott húst, így főzzük elő. Ezután nyitott edényben, vagy bográcsban a többi fűszert, valamint víz és a kukta főzőlevének hozzáadásával főzzük készre. Rövid főzési idő alatt sűrű ízes levet kapunk.
- Főzhetünk, főzelékféléket (előfőzés), és száraztésztát is. Ezeknél a kifutás veszélye kinyitáskor előfordulhat.
- Rizs főzése: 1dl átmosott rizsre 2 dl vizet,1 kávéskanál olajat, 1/2 szál kettőbe vágott sárgarépát, 1 szál zöldpetrezselymet és egy mk. ételízesítőt és mk. sót teszünk az edényben annyiszor, hogy max. negyedig legyen!
Az edényt lezárjuk. Főzési idő ~8 perc. Fokozatosan hűtsük le.
Sertéshús (1 kg-os daraban) | 35 perc |
Sertéshús szeletelve | 25 perc |
Töltött göngyölt sertéshús | 30 perc |
Sertés pörköltnek | 25 perc |
Marha-, vadhús (1 kg-os daraban) | 45 perc |
Marha-, vadhús szeletben | 30 perc |
Marha-, vadhús göngyölt, tölött | 35 perc |
Marha-, vadhús pörkölt, tokány | 30 perc |
Fiatal szárnyas (1/2 kg-ként) | 15 perc |
Idősebb szárnyas, vad (1/2 kg-ként) | 20 perc |
Halszelet | 10 perc |
Hallé (alaplé) | 20 perc |
Hallé alaplé, utána halszelettel | 25 perc |
Csontleves | 40 perc |
Húsleves | 55 perc |
Száraztészta (25 dkg) 4 dl víz, ek. olaj | 5 perc |
Száraz bab (beáztatott) | 20 perc |
Lencse (beáztatott) | 40 perc |
Sárgaborsó (beáztatott) | 35 perc |
Burgonya egészben (roston) 2dl víz | 12 perc |
Burgonya szeletelve (roston) 2dl víz | 7 perc |
Karfiol egészben (roston) 2dl víz | 10 perc |
Karfiol rózsák (roston) 2dl víz | 5 perc |
Zöldbab (roston) 2dl víz | 5 perc |
Kelkáposzta szeletelve (roston) 2dl víz | 7 perc |
Karalábé egészben (roston) 2dl víz | 20 perc |
Karalábé hasábban (roston) 2dl víz | 10 perc |
Cékla egészben (roston) 2dl víz | 40 perc |
Cékla szeletben (roston) 2dl víz | 10 perc |
Spenót aprítva (roston) 1dl víz | 3 perc |
Tök gyalulva (roston) 2dl víz | 5 perc |
Cukkini szeleben (roston) 2dl víz | 5 perc |
Almaszelet (1/2 kg) (roston) 1dl víz | 3 perc |
Szilva (1/2 kg) (roston) 1dl víz | 2 perc |
Egres (1/2 kg) (roston) 1dl víz | 2 perc |
Csöves kukorica (roston) 2dl víz | 15 perc |