Zsenge bébitöksaláta koktélparadicsommal
by: Habliliom
Hozzávalók:
50 dkg nagyon zsenge bébitök
2 dl zöldségleves a tök blansírozásához
4-5 db koktélparadicsom
2-3 db napon szárított paradicsom
Az öntethez:
1 evőkanál tökmagolaj
½ evőkanál balzsamecet
½ mokkáskanál tengeri só
frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés: A zsenge bébitököket alaposan megmostam. Egy közepes méretű lábosban felforraltam 2 dl zöldséglevest. A tökök mindkét végét eltávolítottam, zöldséghámozóval hosszában felszeleteltem. A lobogva forró levesbe dobtam, de mindössze 2 percig blansíroztam, épp csak annyira, hogy élénk színt kapjanak. Azonnal leszűrtem, hűlni hagytam. A levest félretettem, és később felhasználtam máshoz.
A napon szárított paradicsomokat egészen apró, nagyjából ½ cm-es kockákra vágtam, a koktélparadicsomokat vékonyan felkarikáztam.
Egy csinos tálra helyeztem a már kihűlt és lecsepegtetett tökszeleteket, megszórtam a szárított paradicsommal, majd szépen rárakosgattam a koktélparadicsomot is. 10 percre lefedve betettem az egészet a hűtőszekrénybe, hogy minden jól lehűljön.
Az öntet hozzávalóit egy jól záródó üvegben alaposan összeráztam, meglocsoltam vele a salátát, végül bőségesen meghintettem frissen őrölt színes borssal. Azonnal tálaltam.
Igazi tavaszi frissítő saláta, ami grillezett, rántott zöldségek, halak, gomba vagy húsételek mellé is tökéletes kísérő.