Zöldségleces sárgarépás túrógombóccal

2015.09.22 08:39

 

Hozzávalók
reteklevél (1 csomag)
500 g spárga végei 
zöldhagymaszár  (kb. 1 köteg zöld része)
1 csomag sárgarépa (új, bő hüvelykujjnyi vastagok)
4-5 szem közepes nagyságú újkrumpli
2-3 szál zeller
1 szál lestyán
só, bors, szárított zöldségkeverék 1 ek.
kevés olaj
30 g hideg vaj 
3 ek zabpehely 
 
túrógombóchoz
120 g lereszelt sárgarépa (ez 2 db)
200 g túró (most krémes házi)
2 db tyúktojás
30 g zabpehely
50 g liszt
(A túró milyenségétől függően lehet még 1 ek tejfölt, hogy krémesebb, 1 ek vajat, hogy zsírosabb, 
vagy ha túl leves a túró, akkor több zabpelyhet  hozzáadni.)
 
 
A zöldeket tisztítás után néhány darabba vágva, a spárga végeket ahogy letörtem, 
a sárgarépákat egészben, a krumplit 2-3-ba vágva kuktába tettem, kevés olajat locsoltam rá.  
Rászórtam a szárított fűszert, a zabpelyhet, megsóztam és illatosra pirítottam. 
Felöntöttem kb, 1,5 liter vízzel és a kuktatető alatt 10 perc alatt megfőztem.
 
Közben összeállítottam a túrógombócot.
A sárgarépákat apróra reszeltem, a túrót villával kissé összenyomkodtam. 
Sóztam, kevés borsot is tekertem rá, hozzáadtam a tojásokat, megszórtam a zabpehellyel és a liszttel. Összekevertem és hagytam állni még a többivel elkészülök.
 
A megfőtt levesből kiszedtem a sárgarépákat és a spárgát, a levest öszeturmixoltam. 
A spárgát szintén összeturmixoltam, és egy szűrőn át visszaöntöttem a levesbe. Újra alákapcsoltam a hőt. 
A túróból 2-3 cm átmérőjű gombócokat formáztam és belefőztem az összeturmixolt levesbe.
Végül beleolvasztottam a hideg vajat.
 
A sárgarépákat felkarikáztam és tálalásnál minden tányérba raktam belőle.