Zöldséges penne padlizsánkrémmel
Hozzávalók:
- 0,5 padlizsán
- 1 hámozott paradicsom
- 0,5 piros kaliforniai paprika
- 1 új főzőhagyma zöld szárával együtt
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 kisebb csili
- 1 közepes lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kis csokor snidling
- néhány szál kakukkfű
- kevés olívaolaj
- reszelt füstölt sajt ízlés szerint (parmezán jellegű)
- 200 g penne tészta
Elkészítése:
A padlizsánt félbevágtam, enyhén megsóztam, 1 középen félbevágott, hámozatlan fokhagymával 5 percig mikróztam. (A sütőt feleslegesnek tartottam felmelegíteni ezért.)
Mikor kihűlt, a héjából kikapartam, a sült fokhagymagerezdeket kinyomkodtam, majd kevés aprított snidlinggel, borssal (só már volt benne) és olívaolajjal villával összenyomkodtam. Kevés sült padlizsánt félretettem a raguhoz.
A zöldségek közül a sárgarépát és a paprikát zsülienre vágtam, a főzőhagymát és a lila hagymát apróbbra, illetve félkarikákra vágtam, a főzőhagyma zsengébb részét és a zöldet felkarikáztam. Minden feldolgozott zöldségfélét kisebb, külön edényben gyűjtöttem a főzésig.
Fazékban vizet forraltam, majd az eltávolított csumájú, tetején keresztben bevágott paradicsomot belemártottam addig, míg a héja nem kezdett enyhén ráncosodni. A paradicsomot kiemeltem, héját lehúztam, majd a vizet megsóztam, és ugyanabban a vízben megfőztem a tésztát fog keményre (al dente), mert az utóbb megfőzött raguval szándékomban állt összeforgatni, keveset még együtt főzni.
A raguhoz kevés olívaolajban megdinszteltem a főzőhagymát, a felcsíkozott sárgarépával együtt, majd hozzáadtam a nagyon finomra aprított fokhagymát, a mag nélküli, felaprított kis csilit, a száráról lesodort kakukkfű leveleket, a lila hagymát, a hagyma aprított zöldjét. A serpenyőbe tettem a hámozott paradicsomot, amit szétnyomkodtam. Felöntöttem kevés száraz fehérborral, és fedő nélkül hagytam összefőni kevés ideig.
Tettem a raguhoz keveset az előzőleg elkészített padlizsánkrémből is. Mikor a ragut kellően krémesnek találtam, a főzővízből kivett tésztát is hozzáadtam, és jól elkevertem. A kitálalt adagokra füstölt sajtot reszeltem, ami kellően ráolvadt a tetejére.