Zöldséges penne padlizsánkrémmel

2015.08.06 17:50

Hozzávalók:

  • 0,5 padlizsán
  • 1 hámozott paradicsom
  • 0,5 piros kaliforniai paprika
  • 1 új főzőhagyma zöld szárával együtt
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 kisebb csili
  • 1 közepes lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kis csokor snidling
  • néhány szál kakukkfű
  • kevés olívaolaj
  • reszelt füstölt sajt ízlés szerint (parmezán jellegű)
  • 200 g penne tészta
 40 perc / 2 fő részére 
 

 Elkészítése:

A padlizsánt félbevágtam, enyhén megsóztam, 1 középen félbevágott, hámozatlan fokhagymával 5 percig mikróztam. (A sütőt feleslegesnek tartottam felmelegíteni ezért.)

Mikor kihűlt, a héjából kikapartam, a sült fokhagymagerezdeket kinyomkodtam, majd kevés aprított snidlinggel, borssal (só már volt benne) és olívaolajjal villával összenyomkodtam. Kevés sült padlizsánt félretettem a raguhoz.

A zöldségek közül a sárgarépát és a paprikát zsülienre vágtam, a főzőhagymát és a lila hagymát apróbbra, illetve félkarikákra vágtam, a főzőhagyma zsengébb részét és a zöldet felkarikáztam. Minden feldolgozott zöldségfélét kisebb, külön edényben gyűjtöttem a főzésig.

Fazékban vizet forraltam, majd az eltávolított csumájú, tetején keresztben bevágott paradicsomot belemártottam addig, míg a héja nem kezdett enyhén ráncosodni. A paradicsomot kiemeltem, héját lehúztam, majd a vizet megsóztam, és ugyanabban a vízben megfőztem a tésztát fog keményre (al dente), mert az utóbb megfőzött raguval szándékomban állt összeforgatni, keveset még együtt főzni.

A raguhoz kevés olívaolajban megdinszteltem a főzőhagymát, a felcsíkozott sárgarépával együtt, majd hozzáadtam a nagyon finomra aprított fokhagymát, a mag nélküli, felaprított kis csilit, a száráról lesodort kakukkfű leveleket, a lila hagymát, a hagyma aprított zöldjét. A serpenyőbe tettem a hámozott paradicsomot, amit szétnyomkodtam. Felöntöttem kevés száraz fehérborral, és fedő nélkül hagytam összefőni kevés ideig.

Tettem a raguhoz keveset az előzőleg elkészített padlizsánkrémből is. Mikor a ragut kellően krémesnek találtam, a főzővízből kivett tésztát is hozzáadtam, és jól elkevertem. A kitálalt adagokra füstölt sajtot reszeltem, ami kellően ráolvadt a tetejére.