Zöld fűszeres karalábé húsgombóccal

2015.08.12 01:38

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű zsenge karalábé
  • 1 sárgarépa
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 ek. apróra vágott zöldhagyma
  • Zöld fűszerek: csokor petrezselyem, kapor,csombor (borsikafű), egy fokhagymaszár
  • 2 ek rizs
  • só, bors
  • 1 dl tejföl, 1 dl. fözőtejszin
  • 1 evőkanál rozs -1 tk fehér liszt
  • 1 mk .piros őrölt paprika
  • 1 ek olaj
  • egy szelet tévé paprika
  • egy kisebb paradicsom

Elkészítése:

A karalábékat megpucolom, majd, kb. 1 cm-es kockákra vágom, a sárgarépát felkarikázom. Felaprítom a hagymát, egy nagyobb lábosban a hagymát a karalábét, sárgarépát kicsit megdinsztelem, sóval, borssal, zöld fűszerrel ízesítem, közben kavargatom, majd ráöntök egy liter vizet. Beleteszem a paprikát és a paradicsomot. Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat.

Egy edényben jól összedolgozom a darált húst a zöld fokhagyma szárral , a rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával , kis apróra vágott zöld kaporral és csomborral.

A kész masszából gombócokat formázok és nedves kézzel beleteszem a lobogó főzelékbe. Alacsony lángon főzöm, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarom.

A tejfölből a liszttel habarást készítek, majd felengedem a főzőtejszínnel és hozzáadom a főzelékhez, hagyom még pár percig rotyogni, ha szükség utána ízesítek.