Vörösboros babgulyás gazdagon
Hozzávalók:
- 20 dkg tarkabab
- 10 dk füstölt pörc
- 15 dkg sertéslapocka
- 10 dkg csípős füstölt kolbász
- 2 db nagy újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk disznózsír
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 db répa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 db kisebb zellergumó
- 1 db nagy újkrumpli
- 5 szál petrezselyem
- 2 db paradicsom
- 1 db paprika
- 5 db nagy csiperke gomba törzse
- 3 db chili
- 1 db babérlevél
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős pirospaprika
- őrölt kömény
- 1 db zöldségleves kocka
- 1 db pörköltszaft kocka
- gulyáskrém
- 1 dl vörösbor
- 1 dl tejföl
Elkészítés:
A babot és a pörcöt beáztatom. Másnap felteszem főni. Egy másik edényben kevés zsiradékon megsütöm a szalonnát, rádobom a kockára vágott húst. Amikor már kifehéredett, rádobom a répát, zellert és a krumplit, majd később a többi zöldséget is.
Feleresztem vízzel, fűszerezem. Belemorzsolom a leveskockákat, nyomok bele gulyáskrémet, teszek bele két chilit, a harmadikat belevágom. Felkarikázom a kolbászt.
A zöldségragut a babhoz öntöm. Amikor már minden csaknem puha, beleteszem a kolbászt, beleöntöm a bort.
Tálalok. Merek a tányérba levest, Teszek rá két kanál tejfölt és petrezselyemlevelet.