Vörösboros babgulyás gazdagon
Hozzávalók:
- 20 dkg tarkabab
- 10 dkg füstölt pörc
- 15 dkg sertéslapocka
- 10 dkg csípős füstölt kolbász
- 2 nagy újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk disznózsír
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 répa
- 1 petrezselyem gyökér
- 1 kisebb zellergumó
- 1 nagy újkrumpli
- 5 szál petrezselyem
- 2 paradicsom
- 1 paprika
- 5 nagy csiperke gomba törzse
- 3 db chili
- 1 babérlevél
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős pirospaprika
- őrölt kömény
- 1 zöldségleves kocka
- 1 pörköltszaft kocka
- gulyáskrém
- 1 dl vörösbor
- 1 dl tejföl
Elkészítése:
A babot és a pörcöt beáztatom, másnap felteszem főni.
Egy másik edényben kevés zsiradékon megsütöm a szalonnát, rádobom a kockára vágott húst. Amikor már kifehéredett, rádobom a répát, a zellert és a krumplit, majd később a többi zöldséget is. Feleresztem vízzel, fűszerezem. Belemorzsolom a leveskockákat, nyomok bele gulyáskrémet, teszek bele két chilit, a harmadikat belevágom.
A zöldségragut a babhoz öntöm. Amikor már minden csaknem puha, beleteszem a felkarikázott kolbászt, és beleöntöm a bort.
Tálalok. Merek a tányérba levest, teszek rá két kanál tejfölt, s petrezselyemlevelet.