Velős pacal bográcsban
Hozzávalók:
- 6-8 személynek:
- 2 kg pacal
- 1 kg velő
- 4 fej vöröshagyma
- 1/2 fej fokhagyma
- 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika
- só
- bors
- ételízesítő
- őrölt kömény
- Erős Pista ízlés szerint
- 2 db tv paprika
- 2 db paradicsom
- 2 evőkanál zsír
- Az abálóléhez:
- 5 db babérlevél
- 1 fel vöröshagyma
- 1/2 fej fokhagyma
- 1 teáskanál szemes bors
Elkészítés:
A pacalt megtisztítjuk, lehártyázzuk, majd forró vízben 15 percig előfőzzük. A levét leöntjük, leöblítjük langyos vízzel, és bő hideg vízzel felöntjük, kb. 2 órán át főzzük. A főzőlébe tesszük a babérlevelet, a fokhagymát, a vöröshagymát és a szemesborsot.
Amikor megfőtt, leszűrjük és lehűtjük, majd guszta, vékony csíkokra vágjuk.
A bográcsban a zsíron megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát. A tűzről félrehúzva elkeverjük a pirospaprikával, és a pacalcsíkokat is belekeverjük. Annyi vizet adunk hozzá, ami éppen ellepi, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Ízesítjük sóval, borssal ételízesítővel, őrölt köménnyel, csípős paprikával, valamint 5-6 gerezd zúzott fokhagymával. Közepes erős tűzön kb. 1-1,5 órán át főzzük, az elfőtt vizet pótoljuk. Egy dologra mindig oda kell figyelni, akár lakásban, akár bográcsban készül a pacal: gyakori kevergetést igényel, mert nagyon könnyen odakap!
Amíg a pacal fő, addig a velőt megtisztítjuk. Amikor a pacal elkészült, hozzáadjuk a velőt, és jól összeforraljuk, ilyenkor már elegendő 15-20 perc. Akkor jó, ha kicsit csípős.
Sós főtt burgonyával és ropogós kenyérrel tálaljuk