TURPISSÁGOK 2.

2015.08.18 16:45
  • 81.
    Az enyhén avas zsírt megmentheted, ha szeletelt hagymával felforralod, majd átszűröd. 
    Énénén
  • 82.
    Ha a csirke- és pulykamellet egy jó napra fokhagymás, sós, esetleg szerecsendiós tejben áztatod, kirántva is omlós omlós, puha lesz. 
    Sára
  • 83.
    A krumplis tésztához való héjában főtt krumplit nem hámozom meg (úgyis mindig túl forró). A krumplinyomón fennmarad a krumpli héja és egy mozdulattal villával ki lehet emelni. 
    Pusikó
  • 84.
    A narancs vagy citrom vékonyan hámozott héját megszárítjuk, kávédarálón ledaráljuk. Hetekig eltarthatjuk jól záródó üvegben, sütéshez használhatjuk. 
    Marcipán
  • 85.
    Készítsünk oranzsádot és citronádot: a narancs vagy citrom héját apró kockákra vágjuk, néhány napig hideg vízben, naponta cserélve áztatjuk. Majd 1 kanál gyümölcshéjhoz 1 kanál cukrot adunk, és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Addig főzzük, amíg a lé elfő róla. Hűtőben hetekig eláll, és a gyümölcskenyerekhez felhasználható. 
    Marcipán
  • 86.
    A megmaradt tojásfehérjét érdemes lefagyasztani úgy, hogy a doboz tetejére ráírjuk, hány fehérje van benne. Így később felhasználható pl. néger kockához, fehér püspök-kenyérhez. 
    Marcipán
  • 87.
    Ha nagyobb mennyiségű petrezselymet vagy kaprot vásárolsz, és nem használod fel azonnal, a maradékot tekerd papírtörülközőbe, és FEKETE zacskóba tedd. Nem éri fény, tehát tovább eláll. 
    Rózsa
  • 88.
    Ha télen veszel paradicsomot és paprikát (amikor ugyebár nem olcsó), úgy tudod eltárolni sokáig a hűtőben, ha darabonként becsomagolod szalvétába, és egy papírdobozba téve teszed a hűtőszekrénybe. Hetekig eláll. 
    Rózsa
  • 89.
    Nyáron különleges formájú jégkockákat tudsz készíteni, ha egyes bonbonfaják műanyag tartóiban fagyasztod ki a vizet. 
    Rózsa
  • 90.
    A nokedliszaggatót csak és kizárólag hideg vízzel és egy kemény konyhafehével tudod letisztítani. Ha melegvizet használsz, eldobhatod a szivacsot. 
    Rózsa
  • 91.
    A nokedliszaggató hátulján lehet reszelni káposztát, vöröshagymát, krumplit, paradicsomot, sajtot, de csak kis mennyiségben. 
    Rózsa
  • 92.
    A boltban vásárolt réteslapot enyhén megnedvesített konyharuhán nyissuk szét. Gyorsan dolgozzunk vele. A megmaradt réteslapokat gyorsan csomagoljuk be légmentesen, és tegyük hűtőszekrénybe. A maradék réteslapokat mielõbb használjuk fel! 
    Énén
  • 93.
    Tojásfehérje felverésekor, ha édesíteni akarom cukorral, a cukrot a félig felvert fehérjébe szórom. Így biztosan keményre lehet verni, míg ha előtte tesszük bele a cukrot, nem verődik habbá. 
    Énén
  • 94.
    Nem lesz csomós a rántás, ha lehúzzuk a tűzről, felöntjük egy pohár hideg vízzel, majd 5 perc állás után a habverővel szétkeverjük. 
    B. Zsuzsa
  • 95.
    Régi fogkefével gyönyörűen letisztíthatjuk gáztűzhelyünk rózsáját. 
    B. Zsuzsa
  • 96.
    Fagyis kanállal is lehet készíteni zsemlegombócot, maceszgobócot, grízgombócot, fasírtot... és kitűnő a rizs esztétikus formázására. 
    kyra38
  • 97.
    Igazán finom savómentes aludttejet lehet késziteni jó minőségü 1 l tejből úgy, hogy a tejet felforraljuk és visszahűtjük, majd hozzáadunk egy kis pohár tejfölt (először kis tejjel fokozatosa higítva a tejfölt, aztán keverve az egészhez). Poharakba öntjük, pihentetjük, míg megalszik. 
    Irma
  • 98.
    Ha valamelyik ételed ehetetlenül erősre sikerült, tegyél bele egészben egy megpucolt almát. 
    Vas István
  • 99.
    A vöröshagymát kis időre tedd a hűtőszekrénybe. Nem fogja csípni a szemed aprításkor. 
    Vas István
  • 100.
    Ha sütés-főzés közben megégetem a kezem, rögtön a sótartóban levő sóba nyomom az égett részt, hogy a só elfedje, pár percig így hagyom: nem hólyagosodik fel. 
    • 101.
      Néhány csepp citromlétől keményebb lesz a tojásfehérjéből felvert hab. 
      (Csibigizi)
    • 102.
      A tojásfehérjét szaporíthatunk hideg vízzel. Ha pl. három tojásfehérjéhez 1 evőkanál hideg vizet adunk, és így verjük fel, több lesz. 
      (Csibigizi)
    • 103.
      A kolbász és a nyári típusú szalámi nagyon szépen vékonyra szeletelhető otthon is, ha egy kis időre a fagyasztóba tesszük szeletelés előtt. 
      Mutter
    • 104.
      Ha süteményt készítünk robotgéppel, első lépésként mindig a tojásfehérjét verjük fel, így nem kell a villákat elmosni, amivel időt nyerünk. 
      Mutter
    • 105.
      A kocsonya könnyen megdermed, ha legalább 5 órán keresztül lassan, gyöngyözve főzöd, de forrnia nem szabad. 
      Zsezsi
    • 106.
      Ha a magozott gyümölcsöt lisztben megforgatjuk mielőtt a piskótatészta tetejére szórnánk, nem süllyednek le a szemek a süti aljára. 
      János
    • 107.
      A túrógombócod sokkal érdekesebb, ha a közepébe egy-egy szem fagyasztott gyümölcs kerül és így főzzük ki! 
      (Mesi)
    • 108.
      Madártejet megszaporíthatjuk kevés vaníliás pudinggal. Kevesebb tojásból, vagy maradék tojásfehérjéből is kiadós lesz! 
      Mesi
    • 109.
      A kurkuma szépen megszínezi a húslevest és kellemes ízt is ad neki. Jó tulajdonsága még, hogy segíti az emésztést, csökkenti a puffadást! 
      Mesi
    • 110.
      A kevésbé ismert mángoldot ugyanúgy lehet elkészíteni, mint a spenótot. Az íze kissé édeskésebb és kevesebb benne az oxálsav, ezért kevésbé terheli meg a vesét és az izületeket! 
      Mesi
    • 111.
      A házilag készített majonéz duplájára szaporítható, ha keverés közben az olaj mellett kevés citromos vizet is adagolunk hozzá. Könnyebb is lesz ezzel a módszerrel. 
      Mesi
    • 112.
      Panírozáskor, ha fogytán a tojás, de már nem érdemes egy újabbat feltörni érdemes egy kis tejjel felhígítani. Ugyanolyan jó! Ha a morzsa kevés, szaporítsd meg kevés reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Változatosabb a rántott hús! 
      Mesi
    • 113.
      Ha a palacsintába pici élesztőt és napraforgóolajt is teszel, sokkal puhább és tovább friss lesz. 
      Mesi
    • 114.
      Ha lobogó vízbe dobod a száraztásztát, megvárod, míg egyet forr, majd letakarod fedővel, elzárod és vársz 20 percet, tökéletes tésztát kapsz! 
      Dudi
    • 115.
      Ha a fokhagymagerezdet pucolás nélkül tesszük a fokhagymanyomóba, nem kell vesződni az eszköz takarításával - és csak a hagyma préselődik ki! 
      Krisz
    • 116.
      Ha főzéskor a lencséhez adunk pár szelet paradicsomot, hamarabb puhul! 
      Irsis
    • 117.
      Ha a tartármártás készítésénél a tojássárgájába először a mustárt teszed bele, és csak utána kezded az olajat belekeverni, akkor öt perc alatt kész. 
      Iván
    • 118.
      Ha a gulyást csontlével öntöd fel, sokkal finomabb lesz a leve. 
      /aszusz/
    • 119.
      A sótartóba fogpiszkálót tegyél: felszívja a nedvességet. 
      /aszusz/
    • 120.
      Ha elfelejtetted beáztatni a babot, főzéskor tegyél bele szódabikarbónát. 
      • 121.
        Ha a kenyeret szeletelve teszed a mélyhűtőbe, egyből teheted majd a kenyérpirítóba. 
        /aszusz/
      • 122.
        Ha megpucolt fokhagymát olajban elteszel, bármire fel tudod használni, sőt az olajat is. 
        /aszusz/
      • 123.
        Csirke- vagy pulykamellet szebben lehet klopfolni, ha celofán közé fogod: egyben marad és szép vékony lesz. 
        Ági
      • 124.
        Ha paprikás csirkét készítesz, előbb mindig főzd ki a galuskát, majd annak főzőlevével kanalanként engedd fel a fővő csirkét. A lisztes forró víz még selymessebbé teszi a pörkölt levét. 
        Mami Zsuzsija
      • 125.
        Ha sok vöröshagymát kell pucolni, egyszerűen felhúzzuk az úszószemüveget, így nem férkőzik a szemünkhöz a csípős illóolaj. 
        Tatu
      • 126.
        Elkerülheted a gázképződést, ha a bab főzővizébe teszel egy parafadugót! 
        Diána
      • 127.
        A bab gyorsabban megfő, ha a főzővízbe teszel egy késhegynyi szódabikarbónát. Ezzel elkerülheted a gázképződést is! 
        Diána
      • 128.
        A citromhéjreszelőről a rátapadt ciromhéjat legkönnyebben egy villa segítségével tudod lekaparni. A rések pont olyan távolságban vannak egymástól mint a villai fokai. 
        Blavod
      • 129.
        Ha azt akarod, hogy főzés után is szép zöld maradjon a spenót, a főzőlébe tégy egy fél kávéskanál szódabikarbónát. 
        Kovács Bea
      • 130.
        Két ételt főzhetsz egyszerre, ha a vadasnak való húst először húslevesnek készíted el. Ha megfőtt, vegyél ki a levesből sárgarépát, turmixold, sürítsd tejföllel és étkezési keményítővel, engedd fel a húslevessel,tedd bele a főtt húst.Így lesz húslevesed és vadasod. 
        Simonné Kati
      • 131.
        Ha hétvégéről marad húslevesed főtt zöldségekkel, ne öntsd ki. A zöldségeket turmixold össze, tegyél bele ízlés szerint fokhagymát, sűrítsd tejföl és étkezési keményítő keverékével, engedd fel a húslevessel, és kész a legfinomabb fokhagymakrém levesed. 
        Simonné Kati
      • 132.
        Ha szárazbabot főzök, előző este beáztatom. Másnap új vízben főzőm önállóan fél órán át. Ezt a nagyon sötét színű vizet sem használom fel, szervezetünk és környezetünk "hálás" lesz érte. 
        Könyvelő Györgyi
      • 133.
        Ha nincs otthon pudingpor, könnyedén készíthető puding 1 liter tejből, 5 evőkanál lisztből, 5 evőkanál cukorból, 1 csomag vaníliás cukorból és 5 kávéskanál szitált kakaóporból. 
        Ica
      • 134.
        Ha sütőben készült ételre reszelt sajtot teszel, hints meg kevés morzsával, így a sajt nem ég meg, hanem szép piros és ropogós lesz. 
        Nehézbombázó
      • 135.
        Ha rakott ételt készítesz, a tepsit vagy jénait kend ki margarinnal, szórd meg morzsával. Így az étel nem ég rá és könnyebb elmosogatni. 
        Nehézbombázó
      • 136.
        Ha fokhagymát tisztítasz, egyszerűbb, ha előtte a kés lapjával megroppantod, utána már puszta kézzel is pillanat alatt le lehet húzni a héját. Még a vékkony belső héja is lejön 
        Koko
      • 137.
        Ha elsózod a levest, akkor egy egész hámozott nyers krumplit tegyél bele. Pörköltnél is működik. 
        Gyuri
      • 138.
        A kocsonyát kicsontozva hideg vizzel kiöblitett őzgerinc formába teszem, így szeletelni is lehet belőle. Az őzgerinc alját lehet díszíteni bármivel (főtt tojás, sárgarépa, stb.), így ha kifordítjuk a gerincből, a látvány sem utolsó. 
        Éva
      • 139.
        A krumplifőzelék sokkal finomabb, ha a rántásnál a krumpli főzőlevét használjuk. 
        Éva
      • 140.
        Ha igazán finom grízgaluskát akarok készíteni, akkor előző nap megfőzőm a húslevest, ha kihűlt, beteszem az átszűrt levest a hűtőbe. Másnap tálalás előtt leszedem a tetejét, és azt haszálom zsiradéknak a galuskához, így benne lesz a leves finom íze is, ráadásul a leves sem lesz zsíros. 
        Éva
        • 141.
          A narancs héját a fehér húsától tisztítsd meg, majd a sárga részt szárítsd meg, apró darabokra törve kávédarálóban daráld finomra. Sokáig eláll, és sütemények készítésénél használható tetszés szerint. 
          Gyuris Mátyásné
        • 142.
          Ha zöldebb banánt vettünk, másik gyümölcsre téve gyorsan megérik. 
          Peggy
        • 143.
          Ha a májat sütés előtt tejbe áztatod, nem lesz rágós. 
          Peggy
        • 144.
          Én a palacsinta tésztájába kevés olajat, cukrot, és pudingport is teszek, így sokkal finomabb, és biztosan nem szakad szét. 
          Krisz
        • 145.
          Ha kelt tészta készítésekor a lisztet pár másodpercig a mikróba teszed, meleg lesz a liszt, könnyebben kel a tészta. 
          Merényi Éva
        • 146.
          Brokkoli párolás legegyszerűbb módja: Jénai aljára 1-2 evőkanálnyi enyhén sózott víz. Bele a rózsáira szedett, 1-2 cm száras brokkoli. Lefedve 6-8 perc alatt pont ideális állagúvá puhul a mikróban.
        • 147.
          A rántott hús puha lesz, ha a zsírból kiszedve hideg vízbe mártod, majd lecsöpögteted, végül lefedve tárolod tálalásig.
        • 148.
          Nem esik össze a piskóta, ha a sütő ajtaját egy résnyire nyitva hagyod. Támaszd ki egy hurkapálca-darabbal! 
          ildico
        • 149.
          A rozsdafoltot a ruhából citromlével lehet eltüntetni. A foltra friss citromlevet csepegtetünk, megdörzsöljük. A folt a szemed láttára tűnik el. 
          iblis
        • 150.
          Szárnyasok sütésénél, akár zsirral, akár vajjal öntözésnél nagyon célszerű egy kis szalicilt tenni a zsiradékba. Ez ropogóssa teszi a sültet. 
          Takács Elvira
        • 151.
          A kifacsart, félbevágott citrom héját lefagyasztom, így sütikbe könnyű belereszelni. 
          Tündibündi
        • 152.
          Ha a karfiol főzővizébe kevés tejet teszel, akkor szép fehér marad! 
          Nagy Éva
        • 153.
          A tojáshab nem esik össze, ha kevés cukrot keverünk bele, mielőtt teljesen felvernénk! 
          Nagy Éva
        • 154.
          Ha száraztésztát főzünk, tegyünk a a főzővízbe egy kanál olajat, így nem fog összeragadni a tészta! 
          Nagy Éva
        • 155.
          A dióbél vagy mandulabél könnyen hámozható, ha előtte pár percig forró vízben áztatod! 
          Nagy Éva
        • 156.
          Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszel a leégett pecsenye levébe, akkor az magába szedi az égett ízt. 
          Nagy Éva
        • 157.
          Sütés közben gyertyát gyújthatunk, így a kellemetlen szag nem terjeng a lakásban. 
          kozmi
        • 158.
          Gombát csak sértetlen zománcú edényben főzzünk, mert a hibás zománcú edényben a gomba nemcsak megsötétedik, hanem kellemetlen fémes ízt kap! 
          Nagy Éva
        • 159.
          A csülök vizét ne öntsd ki, jó a bab- és lencsefőzelékhez. Fagyasztva is eltartható. 
          Pappné Zsuzsa
        • 160.
          Nem fogyott el a pezsgő? Sebaj. Elég, ha beleteszünk egy kanalat az üvegbe és betesszük a spájzba. Amikor fogyasztani akarjuk betesszük a hűtőbe. Benne marad a buborék. 
        •  
      •  
  • 161.
    A citrom friss marad, ha lefordítva tesszük be a hűtőbe. 
    Mihalcsák Luca
  • 162.
    Vagódeszkát, fakanalat soha ne tegyünk nedvesen meleg helyre,mert meggörbül száradás közben.
  • 163.
    A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés után egy kanál cukorral megszórjuk.
  • 164.
    A kenyértartóban jó szolgálatot tehet egy pár rizsszem vagy kockacukor. Jó nedvszívó. 
    Schmidt Peti
  • 165.
    Ha húst klopfolsz, takard le egy fóliával vagy zacskóval, nem fog röpködni a rost szanaszét. 
    majzi
  • 166.
    A piskótatészta akkor lesz puha, és marad napokig is puha, ha egy pohár tejfölt vagy egy kis tejet keverünk bele. 
    Mészáros Tímea
  • 167.
    Fagyasztott bogyós gyümölcsöt (meggyet, ribizlit) hagyjuk a nejlon zacsiban, és jó meleg vízbe téve olvasszunk ki (ha meghűlt cseréljük), így nem töpped össze. 
    Katyianya
  • 168.
    Amennyiben marad liszted, felvert tojásod és zsemlemorzsád a panírozás után, ne dobd ki! Keverd össze, pici tejjel vagy szódavízzel hígithatod. Rövid idő múlva kanállal szaggasd bele a forró olajba! Nagyon finomra megsül, nálunk a családban "cuci" a neve, igen népszerű. 
    Pappné Zsuzsa
  • 169.
    Sokkal ízletesebb lesz a rántott hús, ha néhány órával korábban besózod, folpackkal letakarod, s a hűtőbe rakod. 
    Pappné Zsuzsa
  • 170.
    Maradék cukros darált diót vagy mákot nem dobj ki! Tedd alufóliába, a fagyasztóban hónapokig eláll, nem fagy meg, nem avasodik meg, bármikor "feljavíthatsz" vele egy kis maradék tésztát, palacsintát! 
    Pappné Zsuzsa
  • 171.
    Őrölt pirospaprikát sohase tárolj fehér üvegben, mert hamarosan elveszti szép színét! 
    Pappné Zsuzsa
  • 172.
    A palacsinta tésztájába keverj 2-3 evőkanál olajat /mennyiségtől függően/, az első palacsinta alá még öntesz olajat, a többi megsül a tésztájában lévő olajjal! 
    Pappné Zsuzsa
  • 173.
    Vigyázz, a palacsinta tésztájának összeállításánál kevés cukrot rakj bele, mert különben leragad a palacsintasütő aljára, aztán darabokban szedheted ki! 
    Pappné Zsuzsa
  • 174.
    A petrezselymet jól megmosva, apróra vágva az utolsó pillanatban teszem hozzá az ételhez. Friss és üdítő íze, illata így megmarad, nem beszélve magas vitamintartalmáról! 
    Pappné Zsuzsa
  • 175.
    A daragaluska tésztájába mindig teszek egy gondolatnyi sütőport. Így sokkal finomabb, "remegősebb" lesz ez a kiváló levesbetét! 
    Pappné Zsuzsa
  • 176.
    Bármilyen húslevesbe tegyél jól megmosott vöröshagymát, héjastul! Csodálatos színt kölcsönöz levesednek, a főzés befejeztével el lehet távolítani belőle. 
    Pappné Zsuzsa
  • 177.
    A tengeri halat tedd néhány órára enyhén sós, fokhagymás tejbe. Használat előtt öntsd le róla a tejet, itasd le róla a nedvességet, s máris panírozhatod, sütheted. Finom, omlós sült hal lesz a jutalmad! 
    Pappné Zsuzsa
  • 178.
    Kelt tésztára soha ne nyiss ablakot! Bármennyire meleged van, a finom sütemény reményében tűrnöd kell a "trópusi" konyhát! Egyébként egy lapos, ehetetlen masszát kapsz! 
    Pappné Zsuzsa
  • 179.
    Száraz babot érdemes nagyobb mennyiségben vásárolni! Adagonként fagyaszd le, így megakadályozod a zsizsikesedését! 
    Pappné Zsuzsa
  • 180.
    Kávézaccot soha ne önts ki! A virágföldre simítva 
    • 181.
      Hús panírozásakor, ha úgy találod, kevés a prézlid, nyugodtan hozzákeverhetsz a zsemlemorzsáboz egy kevés lisztet!
    • 182.
      Sót mindenfajta sütemény tésztájába kell tenni, még az édes tésztába is, mert enélkül nem lesz finom! 
      Pappné Zsuzsa
    • 183.
      Sose fagyassz le olyan ételt, ami krumplit vagy tejfölt tartalmaz! 
      Pappné Zsuzsa
    • 184.
      Az élesztőt mindig langyos tejbe tegyed! Pici cukorral, amelyet a tejbe teszel, elősegíted az élesztő "felfuttatását".
    • 185.
      Töltött káposzta készítésekor béleld ki az edényt hajszálvékonyra szelt szalonnadarabokkal! Így nem ragad le az étel az edény aljára, és még az íze is finomabbá válik! 
      Pappné Zsuzsa
    • 186.
      Ne legyen a bejgli tölteléke nagyon folyós állagú, mert menthetetlenül kireped a finomság, és kanállal kell a tepsiből kiszedni! 
      Pappné Zsuzsa
    • 187.
      A narancs héját ne dobd ki! Tedd a radiátorra! Kellemes, ünnepi illatok terjengenek hamarosan az egész lakásban! 
      Pappné Zsuzsa
    • 188.
      Keménytojás készítésekor rakj a főzővízbe egy pici sót, a gázról levéve hideg vízben pihentesd pár percig. Sokkal szebben le tudod szedni a tojáshéjat. 
      Pappné Zsuzsa
    • 189.
      Leveseket, pörkölteket csak akkor sózd, ha már félig megfőtt! Így sokkal hamarabb puhul meg. 
      Pappné Zsuzsa
    • 190.
      Mákot fele-fele arányban a kávédarálóban is lehet őrölni. Önmagában be ne tedd, mert tönkre teheti a masinádat! 
      Pappné Zsuzsa
    • 191.
      Mi a legegyszerűbb módszer, hogy megállapítsd, használható-e még a tej? Egy kávéskanálba önts belőle, rakd a gázláng fölé. Ha felforr, használhatod, ha már ott összemegy, dobd ki az egészet! 
      Pappné Zsuzsa
    • 192.
      Amikor szezonja van, felszeletelek 2-3 kg zöldpaprikát. Adagonként folpackba rakom, lefagyasztom, és télvíz idején használom pörkölt ízesítésére.A paradicsomokat darabonként ugyanígy lefagyasztom! 
      Pappné Zsuzsa
    • 193.
      A tojásokat mindig mosd meg felhasználás előtt! Számtalan kórokozó tapad meg rajta, amelyek óhatatlanul az ételbe kerülhetnek! 
      Pappné Zsuzsa
    • 194.
      A hűtőt langyos ecetes vízzel mosd át olvasztáskor. Fertőtlenít és a kellemetlen szagokat is eltünteti! 
      Pappné Zsuzsa
    • 195.
      Haszálat előtt a citromot görgesd meg egy kicsit az asztal lapján, így lédúsabb lesz. Ha csak pár cseppet akarsz felhasználni, megmosása után szúrjál bele kötőtűt, úgy nyomd ki a levét. A maradékot csavard alufóliába. 
      Pappné Zsuzsa
    • 196.
      Lágy sajtot könnyebben tudsz reszelni, ha rövid időre beteszed a fagyasztóba. 
      Pappné Zsuzsa
    • 197.
      Ha nagyon savanyú a káposztád, egy kissé öblítsd át friss vízzel! 
      Pappné Zsuzsa
    • 198.
      Félbevágott citromra tegyél alufóliát, tedd a hűtőbe! Néhány napig felhasználató teába. 
      Pappné Zsuzsa
    • 199.
      Reszelt almára rögtön csepegtess frissen facsart citromlevet. Így megakadályozod, hogy megbarnuljon! 
      Pappné Zsuzsa
    • 200.
      A vöröshagymát felszeletelés előtt tedd hideg vízbe. Így nem csurog a könnyed, amikor felszeleteled.