TURPISSÁGOK 2.
2015.08.18 16:45
- 81.
Az enyhén avas zsírt megmentheted, ha szeletelt hagymával felforralod, majd átszűröd.
Énénén - 82.
Ha a csirke- és pulykamellet egy jó napra fokhagymás, sós, esetleg szerecsendiós tejben áztatod, kirántva is omlós omlós, puha lesz.
Sára - 83.
A krumplis tésztához való héjában főtt krumplit nem hámozom meg (úgyis mindig túl forró). A krumplinyomón fennmarad a krumpli héja és egy mozdulattal villával ki lehet emelni.
Pusikó - 84.
A narancs vagy citrom vékonyan hámozott héját megszárítjuk, kávédarálón ledaráljuk. Hetekig eltarthatjuk jól záródó üvegben, sütéshez használhatjuk.
Marcipán - 85.
Készítsünk oranzsádot és citronádot: a narancs vagy citrom héját apró kockákra vágjuk, néhány napig hideg vízben, naponta cserélve áztatjuk. Majd 1 kanál gyümölcshéjhoz 1 kanál cukrot adunk, és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Addig főzzük, amíg a lé elfő róla. Hűtőben hetekig eláll, és a gyümölcskenyerekhez felhasználható.
Marcipán - 86.
A megmaradt tojásfehérjét érdemes lefagyasztani úgy, hogy a doboz tetejére ráírjuk, hány fehérje van benne. Így később felhasználható pl. néger kockához, fehér püspök-kenyérhez.
Marcipán - 87.
Ha nagyobb mennyiségű petrezselymet vagy kaprot vásárolsz, és nem használod fel azonnal, a maradékot tekerd papírtörülközőbe, és FEKETE zacskóba tedd. Nem éri fény, tehát tovább eláll.
Rózsa - 88.
Ha télen veszel paradicsomot és paprikát (amikor ugyebár nem olcsó), úgy tudod eltárolni sokáig a hűtőben, ha darabonként becsomagolod szalvétába, és egy papírdobozba téve teszed a hűtőszekrénybe. Hetekig eláll.
Rózsa - 89.
Nyáron különleges formájú jégkockákat tudsz készíteni, ha egyes bonbonfaják műanyag tartóiban fagyasztod ki a vizet.
Rózsa - 90.
A nokedliszaggatót csak és kizárólag hideg vízzel és egy kemény konyhafehével tudod letisztítani. Ha melegvizet használsz, eldobhatod a szivacsot.
Rózsa - 91.
A nokedliszaggató hátulján lehet reszelni káposztát, vöröshagymát, krumplit, paradicsomot, sajtot, de csak kis mennyiségben.
Rózsa - 92.
A boltban vásárolt réteslapot enyhén megnedvesített konyharuhán nyissuk szét. Gyorsan dolgozzunk vele. A megmaradt réteslapokat gyorsan csomagoljuk be légmentesen, és tegyük hűtőszekrénybe. A maradék réteslapokat mielõbb használjuk fel!
Énén - 93.
Tojásfehérje felverésekor, ha édesíteni akarom cukorral, a cukrot a félig felvert fehérjébe szórom. Így biztosan keményre lehet verni, míg ha előtte tesszük bele a cukrot, nem verődik habbá.
Énén - 94.
Nem lesz csomós a rántás, ha lehúzzuk a tűzről, felöntjük egy pohár hideg vízzel, majd 5 perc állás után a habverővel szétkeverjük.
B. Zsuzsa - 95.
Régi fogkefével gyönyörűen letisztíthatjuk gáztűzhelyünk rózsáját.
B. Zsuzsa - 96.
Fagyis kanállal is lehet készíteni zsemlegombócot, maceszgobócot, grízgombócot, fasírtot... és kitűnő a rizs esztétikus formázására.
kyra38 - 97.
Igazán finom savómentes aludttejet lehet késziteni jó minőségü 1 l tejből úgy, hogy a tejet felforraljuk és visszahűtjük, majd hozzáadunk egy kis pohár tejfölt (először kis tejjel fokozatosa higítva a tejfölt, aztán keverve az egészhez). Poharakba öntjük, pihentetjük, míg megalszik.
Irma - 98.
Ha valamelyik ételed ehetetlenül erősre sikerült, tegyél bele egészben egy megpucolt almát.
Vas István - 99.
A vöröshagymát kis időre tedd a hűtőszekrénybe. Nem fogja csípni a szemed aprításkor.
Vas István - 100.
Ha sütés-főzés közben megégetem a kezem, rögtön a sótartóban levő sóba nyomom az égett részt, hogy a só elfedje, pár percig így hagyom: nem hólyagosodik fel.
-
- 101.
Néhány csepp citromlétől keményebb lesz a tojásfehérjéből felvert hab.
(Csibigizi) - 102.
A tojásfehérjét szaporíthatunk hideg vízzel. Ha pl. három tojásfehérjéhez 1 evőkanál hideg vizet adunk, és így verjük fel, több lesz.
(Csibigizi) - 103.
A kolbász és a nyári típusú szalámi nagyon szépen vékonyra szeletelhető otthon is, ha egy kis időre a fagyasztóba tesszük szeletelés előtt.
Mutter - 104.
Ha süteményt készítünk robotgéppel, első lépésként mindig a tojásfehérjét verjük fel, így nem kell a villákat elmosni, amivel időt nyerünk.
Mutter - 105.
A kocsonya könnyen megdermed, ha legalább 5 órán keresztül lassan, gyöngyözve főzöd, de forrnia nem szabad.
Zsezsi - 106.
Ha a magozott gyümölcsöt lisztben megforgatjuk mielőtt a piskótatészta tetejére szórnánk, nem süllyednek le a szemek a süti aljára.
János - 107.
A túrógombócod sokkal érdekesebb, ha a közepébe egy-egy szem fagyasztott gyümölcs kerül és így főzzük ki!
(Mesi) - 108.
Madártejet megszaporíthatjuk kevés vaníliás pudinggal. Kevesebb tojásból, vagy maradék tojásfehérjéből is kiadós lesz!
Mesi - 109.
A kurkuma szépen megszínezi a húslevest és kellemes ízt is ad neki. Jó tulajdonsága még, hogy segíti az emésztést, csökkenti a puffadást!
Mesi - 110.
A kevésbé ismert mángoldot ugyanúgy lehet elkészíteni, mint a spenótot. Az íze kissé édeskésebb és kevesebb benne az oxálsav, ezért kevésbé terheli meg a vesét és az izületeket!
Mesi - 111.
A házilag készített majonéz duplájára szaporítható, ha keverés közben az olaj mellett kevés citromos vizet is adagolunk hozzá. Könnyebb is lesz ezzel a módszerrel.
Mesi - 112.
Panírozáskor, ha fogytán a tojás, de már nem érdemes egy újabbat feltörni érdemes egy kis tejjel felhígítani. Ugyanolyan jó! Ha a morzsa kevés, szaporítsd meg kevés reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Változatosabb a rántott hús!
Mesi - 113.
Ha a palacsintába pici élesztőt és napraforgóolajt is teszel, sokkal puhább és tovább friss lesz.
Mesi - 114.
Ha lobogó vízbe dobod a száraztásztát, megvárod, míg egyet forr, majd letakarod fedővel, elzárod és vársz 20 percet, tökéletes tésztát kapsz!
Dudi - 115.
Ha a fokhagymagerezdet pucolás nélkül tesszük a fokhagymanyomóba, nem kell vesződni az eszköz takarításával - és csak a hagyma préselődik ki!
Krisz - 116.
Ha főzéskor a lencséhez adunk pár szelet paradicsomot, hamarabb puhul!
Irsis - 117.
Ha a tartármártás készítésénél a tojássárgájába először a mustárt teszed bele, és csak utána kezded az olajat belekeverni, akkor öt perc alatt kész.
Iván - 118.
Ha a gulyást csontlével öntöd fel, sokkal finomabb lesz a leve.
/aszusz/ - 119.
A sótartóba fogpiszkálót tegyél: felszívja a nedvességet.
/aszusz/ - 120.
Ha elfelejtetted beáztatni a babot, főzéskor tegyél bele szódabikarbónát.
-
- 121.
Ha a kenyeret szeletelve teszed a mélyhűtőbe, egyből teheted majd a kenyérpirítóba.
/aszusz/ - 122.
Ha megpucolt fokhagymát olajban elteszel, bármire fel tudod használni, sőt az olajat is.
/aszusz/ - 123.
Csirke- vagy pulykamellet szebben lehet klopfolni, ha celofán közé fogod: egyben marad és szép vékony lesz.
Ági - 124.
Ha paprikás csirkét készítesz, előbb mindig főzd ki a galuskát, majd annak főzőlevével kanalanként engedd fel a fővő csirkét. A lisztes forró víz még selymessebbé teszi a pörkölt levét.
Mami Zsuzsija - 125.
Ha sok vöröshagymát kell pucolni, egyszerűen felhúzzuk az úszószemüveget, így nem férkőzik a szemünkhöz a csípős illóolaj.
Tatu - 126.
Elkerülheted a gázképződést, ha a bab főzővizébe teszel egy parafadugót!
Diána - 127.
A bab gyorsabban megfő, ha a főzővízbe teszel egy késhegynyi szódabikarbónát. Ezzel elkerülheted a gázképződést is!
Diána - 128.
A citromhéjreszelőről a rátapadt ciromhéjat legkönnyebben egy villa segítségével tudod lekaparni. A rések pont olyan távolságban vannak egymástól mint a villai fokai.
Blavod - 129.
Ha azt akarod, hogy főzés után is szép zöld maradjon a spenót, a főzőlébe tégy egy fél kávéskanál szódabikarbónát.
Kovács Bea - 130.
Két ételt főzhetsz egyszerre, ha a vadasnak való húst először húslevesnek készíted el. Ha megfőtt, vegyél ki a levesből sárgarépát, turmixold, sürítsd tejföllel és étkezési keményítővel, engedd fel a húslevessel,tedd bele a főtt húst.Így lesz húslevesed és vadasod.
Simonné Kati - 131.
Ha hétvégéről marad húslevesed főtt zöldségekkel, ne öntsd ki. A zöldségeket turmixold össze, tegyél bele ízlés szerint fokhagymát, sűrítsd tejföl és étkezési keményítő keverékével, engedd fel a húslevessel, és kész a legfinomabb fokhagymakrém levesed.
Simonné Kati - 132.
Ha szárazbabot főzök, előző este beáztatom. Másnap új vízben főzőm önállóan fél órán át. Ezt a nagyon sötét színű vizet sem használom fel, szervezetünk és környezetünk "hálás" lesz érte.
Könyvelő Györgyi - 133.
Ha nincs otthon pudingpor, könnyedén készíthető puding 1 liter tejből, 5 evőkanál lisztből, 5 evőkanál cukorból, 1 csomag vaníliás cukorból és 5 kávéskanál szitált kakaóporból.
Ica - 134.
Ha sütőben készült ételre reszelt sajtot teszel, hints meg kevés morzsával, így a sajt nem ég meg, hanem szép piros és ropogós lesz.
Nehézbombázó - 135.
Ha rakott ételt készítesz, a tepsit vagy jénait kend ki margarinnal, szórd meg morzsával. Így az étel nem ég rá és könnyebb elmosogatni.
Nehézbombázó - 136.
Ha fokhagymát tisztítasz, egyszerűbb, ha előtte a kés lapjával megroppantod, utána már puszta kézzel is pillanat alatt le lehet húzni a héját. Még a vékkony belső héja is lejön
Koko - 137.
Ha elsózod a levest, akkor egy egész hámozott nyers krumplit tegyél bele. Pörköltnél is működik.
Gyuri - 138.
A kocsonyát kicsontozva hideg vizzel kiöblitett őzgerinc formába teszem, így szeletelni is lehet belőle. Az őzgerinc alját lehet díszíteni bármivel (főtt tojás, sárgarépa, stb.), így ha kifordítjuk a gerincből, a látvány sem utolsó.
Éva - 139.
A krumplifőzelék sokkal finomabb, ha a rántásnál a krumpli főzőlevét használjuk.
Éva - 140.
Ha igazán finom grízgaluskát akarok készíteni, akkor előző nap megfőzőm a húslevest, ha kihűlt, beteszem az átszűrt levest a hűtőbe. Másnap tálalás előtt leszedem a tetejét, és azt haszálom zsiradéknak a galuskához, így benne lesz a leves finom íze is, ráadásul a leves sem lesz zsíros.
Éva- 141.
A narancs héját a fehér húsától tisztítsd meg, majd a sárga részt szárítsd meg, apró darabokra törve kávédarálóban daráld finomra. Sokáig eláll, és sütemények készítésénél használható tetszés szerint.
Gyuris Mátyásné - 142.
Ha zöldebb banánt vettünk, másik gyümölcsre téve gyorsan megérik.
Peggy - 143.
Ha a májat sütés előtt tejbe áztatod, nem lesz rágós.
Peggy - 144.
Én a palacsinta tésztájába kevés olajat, cukrot, és pudingport is teszek, így sokkal finomabb, és biztosan nem szakad szét.
Krisz - 145.
Ha kelt tészta készítésekor a lisztet pár másodpercig a mikróba teszed, meleg lesz a liszt, könnyebben kel a tészta.
Merényi Éva - 146.
Brokkoli párolás legegyszerűbb módja: Jénai aljára 1-2 evőkanálnyi enyhén sózott víz. Bele a rózsáira szedett, 1-2 cm száras brokkoli. Lefedve 6-8 perc alatt pont ideális állagúvá puhul a mikróban.
- 147.
A rántott hús puha lesz, ha a zsírból kiszedve hideg vízbe mártod, majd lecsöpögteted, végül lefedve tárolod tálalásig.
- 148.
Nem esik össze a piskóta, ha a sütő ajtaját egy résnyire nyitva hagyod. Támaszd ki egy hurkapálca-darabbal!
ildico - 149.
A rozsdafoltot a ruhából citromlével lehet eltüntetni. A foltra friss citromlevet csepegtetünk, megdörzsöljük. A folt a szemed láttára tűnik el.
iblis - 150.
Szárnyasok sütésénél, akár zsirral, akár vajjal öntözésnél nagyon célszerű egy kis szalicilt tenni a zsiradékba. Ez ropogóssa teszi a sültet.
Takács Elvira - 151.
A kifacsart, félbevágott citrom héját lefagyasztom, így sütikbe könnyű belereszelni.
Tündibündi - 152.
Ha a karfiol főzővizébe kevés tejet teszel, akkor szép fehér marad!
Nagy Éva - 153.
A tojáshab nem esik össze, ha kevés cukrot keverünk bele, mielőtt teljesen felvernénk!
Nagy Éva - 154.
Ha száraztésztát főzünk, tegyünk a a főzővízbe egy kanál olajat, így nem fog összeragadni a tészta!
Nagy Éva - 155.
A dióbél vagy mandulabél könnyen hámozható, ha előtte pár percig forró vízben áztatod!
Nagy Éva - 156.
Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszel a leégett pecsenye levébe, akkor az magába szedi az égett ízt.
Nagy Éva - 157.
Sütés közben gyertyát gyújthatunk, így a kellemetlen szag nem terjeng a lakásban.
kozmi - 158.
Gombát csak sértetlen zománcú edényben főzzünk, mert a hibás zománcú edényben a gomba nemcsak megsötétedik, hanem kellemetlen fémes ízt kap!
Nagy Éva - 159.
A csülök vizét ne öntsd ki, jó a bab- és lencsefőzelékhez. Fagyasztva is eltartható.
Pappné Zsuzsa - 160.
Nem fogyott el a pezsgő? Sebaj. Elég, ha beleteszünk egy kanalat az üvegbe és betesszük a spájzba. Amikor fogyasztani akarjuk betesszük a hűtőbe. Benne marad a buborék.
-
- 141.
-
- 121.
- 101.
- 161.
A citrom friss marad, ha lefordítva tesszük be a hűtőbe.
Mihalcsák Luca - 162.
Vagódeszkát, fakanalat soha ne tegyünk nedvesen meleg helyre,mert meggörbül száradás közben.
- 163.
A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés után egy kanál cukorral megszórjuk.
- 164.
A kenyértartóban jó szolgálatot tehet egy pár rizsszem vagy kockacukor. Jó nedvszívó.
Schmidt Peti - 165.
Ha húst klopfolsz, takard le egy fóliával vagy zacskóval, nem fog röpködni a rost szanaszét.
majzi - 166.
A piskótatészta akkor lesz puha, és marad napokig is puha, ha egy pohár tejfölt vagy egy kis tejet keverünk bele.
Mészáros Tímea - 167.
Fagyasztott bogyós gyümölcsöt (meggyet, ribizlit) hagyjuk a nejlon zacsiban, és jó meleg vízbe téve olvasszunk ki (ha meghűlt cseréljük), így nem töpped össze.
Katyianya - 168.
Amennyiben marad liszted, felvert tojásod és zsemlemorzsád a panírozás után, ne dobd ki! Keverd össze, pici tejjel vagy szódavízzel hígithatod. Rövid idő múlva kanállal szaggasd bele a forró olajba! Nagyon finomra megsül, nálunk a családban "cuci" a neve, igen népszerű.
Pappné Zsuzsa - 169.
Sokkal ízletesebb lesz a rántott hús, ha néhány órával korábban besózod, folpackkal letakarod, s a hűtőbe rakod.
Pappné Zsuzsa - 170.
Maradék cukros darált diót vagy mákot nem dobj ki! Tedd alufóliába, a fagyasztóban hónapokig eláll, nem fagy meg, nem avasodik meg, bármikor "feljavíthatsz" vele egy kis maradék tésztát, palacsintát!
Pappné Zsuzsa - 171.
Őrölt pirospaprikát sohase tárolj fehér üvegben, mert hamarosan elveszti szép színét!
Pappné Zsuzsa - 172.
A palacsinta tésztájába keverj 2-3 evőkanál olajat /mennyiségtől függően/, az első palacsinta alá még öntesz olajat, a többi megsül a tésztájában lévő olajjal!
Pappné Zsuzsa - 173.
Vigyázz, a palacsinta tésztájának összeállításánál kevés cukrot rakj bele, mert különben leragad a palacsintasütő aljára, aztán darabokban szedheted ki!
Pappné Zsuzsa - 174.
A petrezselymet jól megmosva, apróra vágva az utolsó pillanatban teszem hozzá az ételhez. Friss és üdítő íze, illata így megmarad, nem beszélve magas vitamintartalmáról!
Pappné Zsuzsa - 175.
A daragaluska tésztájába mindig teszek egy gondolatnyi sütőport. Így sokkal finomabb, "remegősebb" lesz ez a kiváló levesbetét!
Pappné Zsuzsa - 176.
Bármilyen húslevesbe tegyél jól megmosott vöröshagymát, héjastul! Csodálatos színt kölcsönöz levesednek, a főzés befejeztével el lehet távolítani belőle.
Pappné Zsuzsa - 177.
A tengeri halat tedd néhány órára enyhén sós, fokhagymás tejbe. Használat előtt öntsd le róla a tejet, itasd le róla a nedvességet, s máris panírozhatod, sütheted. Finom, omlós sült hal lesz a jutalmad!
Pappné Zsuzsa - 178.
Kelt tésztára soha ne nyiss ablakot! Bármennyire meleged van, a finom sütemény reményében tűrnöd kell a "trópusi" konyhát! Egyébként egy lapos, ehetetlen masszát kapsz!
Pappné Zsuzsa - 179.
Száraz babot érdemes nagyobb mennyiségben vásárolni! Adagonként fagyaszd le, így megakadályozod a zsizsikesedését!
Pappné Zsuzsa - 180.
Kávézaccot soha ne önts ki! A virágföldre simítva
-
- 181.
Hús panírozásakor, ha úgy találod, kevés a prézlid, nyugodtan hozzákeverhetsz a zsemlemorzsáboz egy kevés lisztet!
- 182.
Sót mindenfajta sütemény tésztájába kell tenni, még az édes tésztába is, mert enélkül nem lesz finom!
Pappné Zsuzsa - 183.
Sose fagyassz le olyan ételt, ami krumplit vagy tejfölt tartalmaz!
Pappné Zsuzsa - 184.
Az élesztőt mindig langyos tejbe tegyed! Pici cukorral, amelyet a tejbe teszel, elősegíted az élesztő "felfuttatását".
- 185.
Töltött káposzta készítésekor béleld ki az edényt hajszálvékonyra szelt szalonnadarabokkal! Így nem ragad le az étel az edény aljára, és még az íze is finomabbá válik!
Pappné Zsuzsa - 186.
Ne legyen a bejgli tölteléke nagyon folyós állagú, mert menthetetlenül kireped a finomság, és kanállal kell a tepsiből kiszedni!
Pappné Zsuzsa - 187.
A narancs héját ne dobd ki! Tedd a radiátorra! Kellemes, ünnepi illatok terjengenek hamarosan az egész lakásban!
Pappné Zsuzsa - 188.
Keménytojás készítésekor rakj a főzővízbe egy pici sót, a gázról levéve hideg vízben pihentesd pár percig. Sokkal szebben le tudod szedni a tojáshéjat.
Pappné Zsuzsa - 189.
Leveseket, pörkölteket csak akkor sózd, ha már félig megfőtt! Így sokkal hamarabb puhul meg.
Pappné Zsuzsa - 190.
Mákot fele-fele arányban a kávédarálóban is lehet őrölni. Önmagában be ne tedd, mert tönkre teheti a masinádat!
Pappné Zsuzsa - 191.
Mi a legegyszerűbb módszer, hogy megállapítsd, használható-e még a tej? Egy kávéskanálba önts belőle, rakd a gázláng fölé. Ha felforr, használhatod, ha már ott összemegy, dobd ki az egészet!
Pappné Zsuzsa - 192.
Amikor szezonja van, felszeletelek 2-3 kg zöldpaprikát. Adagonként folpackba rakom, lefagyasztom, és télvíz idején használom pörkölt ízesítésére.A paradicsomokat darabonként ugyanígy lefagyasztom!
Pappné Zsuzsa - 193.
A tojásokat mindig mosd meg felhasználás előtt! Számtalan kórokozó tapad meg rajta, amelyek óhatatlanul az ételbe kerülhetnek!
Pappné Zsuzsa - 194.
A hűtőt langyos ecetes vízzel mosd át olvasztáskor. Fertőtlenít és a kellemetlen szagokat is eltünteti!
Pappné Zsuzsa - 195.
Haszálat előtt a citromot görgesd meg egy kicsit az asztal lapján, így lédúsabb lesz. Ha csak pár cseppet akarsz felhasználni, megmosása után szúrjál bele kötőtűt, úgy nyomd ki a levét. A maradékot csavard alufóliába.
Pappné Zsuzsa - 196.
Lágy sajtot könnyebben tudsz reszelni, ha rövid időre beteszed a fagyasztóba.
Pappné Zsuzsa - 197.
Ha nagyon savanyú a káposztád, egy kissé öblítsd át friss vízzel!
Pappné Zsuzsa - 198.
Félbevágott citromra tegyél alufóliát, tedd a hűtőbe! Néhány napig felhasználató teába.
Pappné Zsuzsa - 199.
Reszelt almára rögtön csepegtess frissen facsart citromlevet. Így megakadályozod, hogy megbarnuljon!
Pappné Zsuzsa - 200.
A vöröshagymát felszeletelés előtt tedd hideg vízbe. Így nem csurog a könnyed, amikor felszeleteled.
- 181.