TURPISSÁGOK

2015.08.18 16:39
  • 1.
    Ha a rántott hús panírozásánál marad tojás, liszt és búzadara, öntsük össze, és evőkanállal vagy fagylaltos kanállal adagoljuk a forró olajba, süssük aranybarnára, így piskóta állagú gombócokat kapunk, amit köretként is tálalhatunk. 
    Pocat
  • 2.
    Ha sok szép petrezselyemzöldem van, jól megmosom és összeaprítom, a jégkockatartót megtöltöm vele, és engedek rá vizet, majd a fagyasztóba teszem. Ha megfagyott, kitördelem belőle a petrezselyemkockákat, zacskóba teszem, és így teszem vissza a fagyasztóba. Levesekbe, burgonyára használom, olyan, mintha frissen vágtam volna össze. 
    Katusmami
  • 3.
    Ha pizzát, kenyeret vagy egyéb tésztát akarunk mikróban melegíteni, vegyük vissza fél erősségűre a mikrót, és egy kis pohárka vizet tegyünk be az étel mellé. Így nem fog kiszikkadni, és olyan lesz, mintha friss lenne! 
    Attila
  • 4.
    Mindig szenvedtem a fokhagymaszagú kezemtől még egy nappal is a főzés után. Most már tudom: úgy kell lemosni fokhagyma pucolása, aprítása után a kezet, hogy folyó víz alá tesszük az ujjainkat anélkül, hogy egymáshoz érnének, dörzsölés nélkül. Kiválóan működik. 
    Edit
  • 5.
    Őrölt fűszerfélékből magunk is készíthetünk mézeskalácsfűszert: 1 evőkanál keverékhez 1-1 csapott kiskanál fahéj, szegfűszeg, 1-1 késhegynyi szegfűbors, szerecsendió-virág, gyömbér, ánizs és kardamom szükséges. 
    Ditti56
  • 6.
    Ha azt szeretnéd, hogy a tök szép szálas maradjon a főzelékben, gyalulás után keverj hozzá egy kis ecetet. A pirított hagymához add a kaprot, kevés vízben főzd, és tejfölösen habard be. Minden főzelék finomabb, ha nem rántással sűríted! 
    Bgizus
  • 7.
    A zsemlyegombócot úgy főzöm ki, hogy egy dupla alufóliát megkenek olajjal, ráöntöm a masszát, becsomagolom. Téglalap alakúra formázom, hústűvel megszurkálom, így teszem a forrásban lévő vízbe. Főzés közben tűpróbát ajánlok. Ha megfőtt, a fóliát lehámozom, az olaj miatt könnyen lejön. Szeletelem, mint a bagettet. 
    Gitta
  • 8.
    A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok. 
    Gitta
  • 9.
    Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma. 
    Ennie1
  • 10.
    A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk. 
    MSE
  • 11.
    Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az főzelék vagy leves. 
    MSE
  • 12.
    Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem \"köpköd\" sütés közben. 
    MSE
  • 13.
    Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesétéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó. 
    Mariann
  • 14.
    Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik. 
    Melinda
  • 15.
    A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki. 
    Melinda
  • 16.
    A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük higeg vízbe néhány percre. 
    Melinda
  • 17.
    Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat. 
    Melinda
  • 18.
    A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre. 
    Melinda
  • 19.
    Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle. 
    Marcsi
  • 20.
    A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így 
    • 21.
      A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata. 
      Katinka48
    • 22.
      A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós. 
      Katinka48
    • 23.
      Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne. 
      Zummedli87
    • 24.
      Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető. 
      Erzsébet
    • 25.
      Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel. Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem. 
      Nagy Józsefné
    • 26.
      Muffinsütéskor is hasznos egy fagylaltoskanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük. 
      István
    • 27.
      A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat. 
      Jutka
    • 28.
      A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz „cipőtalp”, ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki. 
      Boribakter
    • 29.
      Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő – ezért miután kivettük, keverjük fel. 
      Boribakter
    • 30.
      Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét). 
      Boribakter
    • 31.
      Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe. 
      Boribakter
    • 32.
      Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni. 
      Boribakter
    • 33.
      Megmaradt a tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, illetve habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is. 
      Boribakter
    • 34.
      Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük. 
      Boribakter
    • 35.
      Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre! 
      Boribakter
    • 36.
      Általában minden gyümölcs hűthető – kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad, megfeketedik. (Szeletelve már nem.) 
      Boribakter
    • 37.
      Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben – lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik. 
      Boribakter
    • 38.
      Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét – salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek. 
      Boribakter
    • 39.
      Sütés-főzés közben az „üresjáratokat” mosogatással érdemes kitölteni: amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet – plusz nem szaporodik fel a mosatlan sem. 
      Boribakter
    • 40.
      Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle. 
    mindenki megeszi, finom és egészséges is! 
    • 41.
      A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez. 
      Sáfrányné
    • 42.
      A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk. 
      Sáfrányné
    • 43.
      Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz! 
      Kiskivancsi
    • 44.
      A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető. 
      Ica
    • 45.
      A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van. 
      Ági
    • 46.
      Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban. 
      Ági
    • 47.
      A zöldfűszereket, petrezselymet, zellert, stb. ledarálva, vagy apróra vágva bevizezett jégkockatartóba teszem, így fagyasztom le. Egy kocka elég egy levesbe, könnyen kezelhető, helytakarékos. 
      Ági
    • 48.
      A rántott hús készítésénél a panírozott húst olajba mártom, és egy lemezplatnin megsütöm, így nem szívja meg magát, és sokkal finomabb is lesz. 
      László
    • 49.
      A legjobb vízkőoldó a citromsav (ráadásul olcsó is). Használt fogkefe és citromsav segítségével pillanatok alatt eltávolítható a vízkő a vízcsapról és a mosogatóról is. 
      Judit
    • 50.
      A gyümölcsleves sokkal finomabb lesz, ha tejfölben elkevert pudingporral habarjuk be. Kicsit savanykás, de mégis krémes, mintha tejszínt is használtunk volna. 
      Valcsi
    • 51.
      Nem lesz csomós a rántás, ha a lisztet a hideg zsiradékba kevered el, és csak utána teszed fel a tűzre. 
      Valcsi
    • 52.
      Ha a megtöltött paprika minden oldalát kevés olívaolajon megpirítjuk, és csak után tesszük a paradicsomos mártásba, egyedi, nagyon finom ízt kap. 
      Anyapinta
    • 53.
      Halfilézéskor ha a hal farkát sóba mártott ujjakkal fogjuk meg, nem csúszik el a hal. 
      Sáfrányné
    • 54.
      A nyersen lereszelt burgonya nem barnul meg, ha egy kanál aludttejet keverünk bele. 
      Sáfrányné
    • 55.
      A szikkadt kenyeret apró kockára vágom, megszárítom, és légmentesen zárható dobozban tárolom, levesbetétnek használható. 
      Varga Istvánné Joli
    • 56.
      Száraz kenyeret sosem dobok el, ledarálom prézlinek. 
      Varga Istvánné Joli
    • 57.
      A megszáradt élesztőt nem kell kidobni, mert kevés vizzel leöntve újból használható lesz. 
      Varga Istvánné Joli
    • 58.
      Ha kevés a fokhagyma, megdarálom /összetöröm/, és étolajba teszem, így megszaporíthatom, mert az olaj átveszi az aromát. 
      Varga Istvánné Joli
    • 59.
      Ha a hagyma gyorsan romlik, apróra vágva lefagyasztom. Jól zárható, vastagfalú műanyag dobozba teszem, mert erős *illata* van! 
      Varga Istvánné Joli
    • 60.
      Zöldfűszereket, petrezselymet vagy zellerlevelet vagdalva teszem zárható dobozba, így fagyasztom le, amikor használom, villával tudom belekaparni az ételbe. 
      • 61.
        A maradék tojásból csipetkét gyúrok, ezt kicsi tálcán szétterítve megfagyasztom, így mindig van csipetkém, amikor gyorsan kell. 
        Varga Istvánné Joli
      • 62.
        A rántott húst mindig lassú tűzön sütöm, az első oldalát fedő alatt, mert így marad szép világos és puha. 
        Varga Istvánné Joli
      • 63.
        Ha rántott húst sütök, panírozáskor a tojásba tejet és lisztet is teszek, így vastagabb lesz a hús bundája. 
        Varga Istvánné Joli
      • 64.
        Ha tojást főzök, nem csak sót teszek a vízbe, hanem egy kevés zsiradékot is, mert így egészen biztos, hogy lejön a héja, és egyben marad a tojás. 
        Varga Istvánné Joli
      • 65.
        Ha töpörtyűs pogácsát sütök, nem darált töpörtyűt veszek, hanem egészet, és azt kézzel, esetleg sodrófával nyomkodom össze, így nagyobb darabok is lesznek a benne. Még a bőréből is feldarabolok, öszetördelek valamennyit. Így a pogácsa sokkal finomabb, mert itt-ott rá lehet harapni egy-egy töpörtyűre... 
        Anikó
      • 66.
        A canellonikat könnyen megtöltheted, ha nyomózsákból vagy levágott sarkú nejlonzacskóból nyomod a tésztába a tölteléket. 
        Kata
      • 67.
        Ha nem szeretsz szenvedni a gomba panírozásával, ne tányérban, hanem fedeles dobozban panírozz. A megpucolt gombákat belerakod először a lisztes dobozba, összerázod kicsit (nem törik szét a gomba), majd át a tojásos dobozba, összerázod kicsit, és jöhet a zsemlemorzsa. Így ezzel a módszerrel egyszerre több gombát tudsz panírozni, és egyenletes is lesz mindenhol. 
        Diána
      • 68.
        Ha a rántott húsokat réteslisztben kezded panírozni, egyenletesebb lesz a felülete, és nem hólyagosodik fel sütéskor. 
        Katinka 48
      • 69.
        A rántás nem lesz csomós, ha felengedés előtt sót teszel bele. 
        Katinka 48
      • 70.
        Az őrölt pirospaprika úgy őrzi meg színét és illatát, ha néhány egész babérlevelet teszünk a tartójába /üveg, porcelán/. 
        Syromanila
      • 71.
        Nem fut ki az olaj a hús sütésekor, ha egy parafadugót teszünk az olajba. 
        Teréz
      • 72.
        Nem penészedik meg a gyümölcs, ha a gyümölcstálba fokhagymát teszünk. 
        Szilvia
      • 73.
        A pirospaprikát kicsi csavaros üvegekbe teszem, a fedő alá fóliát teszek, hogy biztosan  légmentesen záródjon. Felhasználáskor így kicsi mennyiség van elől (sötét zárt polcon), s a  3-4 éves paprika még mindig friss, zamatos és piros színű. 
        Anikó
      • 74.
        Ha nokedlit készítek levesbetétnek, teszek a tésztájába apróra vágott petrezselyemzöldet. Finom ízt ad, és jól mutatós is. 
        Lívia
      • 75.
        A petrezselyemzöldet nagy mennyiségben húsdarálón daráljuk le, a pépet jégkockatartóban vagy bonbonos dobozban fagyasszuk le, így szükség szerint, kiolvasztás nélkül használhatjuk. 
        Rita
      • 76.
        A darált mákot - akár cukorral együtt - a fagyasztóban szoktam tárolni. Hónapokig eláll, egyből lehet használni, nem kell kiolvasztani, nem áll össze. 
        Rita
      • 77.
        Rántott sajtot úgy süthetsz a kifolyás veszélye nélkül, ha a dupla panírozás után (liszt-tojás, liszt-tojás és csak utána a zsemlemorzsa) kb. 20 percre a mélyhűtőbe teszed, majd forró olajban, gyorsan sütöd meg. 
        Emma
      • 78.
        Ha avas a zsír, egy szelet szikkadt kenyeret süss meg benne, magába szívja az avas ízt. 
        Gábor
      • 79.
        A sertesmájat egy éjszakára áztasd tejbe. Elkészítés előtt akár meg is sózhatod: puha marad.
        Margó
      • 80.
        Ha a sáfrányt használat előtt egy száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, intenzívebb íze lesz.