Túrós galuska
2015.08.14 16:27
hozzávalók / 2 adag
- 4 db tojás
- 50 dkg tehéntúró (tehén)
- 15 dkg finomliszt (finom)
- 1.5 dl víz
- 5 dkg füstölt szalonna
- só ízlés szerint
- 2 ek tejföl
elkészítés
- Serpenyőben az apró kockákra vágott szalonnát megpirítjuk, majd kiszedjük egy kis tányérba, alig hagyva zsiradékot a serpenyőben.
- Egy edénybe beletesszük a tojásokat, és néhány csipet sóval kissé felverjük. Ehhez hozzáadjuk a túró felét (25 dkg), majd a lisztet és a vizet apránként, jól elkeverjük és így tulajdonképpen túrós galuskatésztát kapunk. Fontos, hogy ne legyen túl lágy, de túl kemény (lisztes) se, mert akkor nem lesz puha a kész galuska sem.
- Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk a galuskákat. Ezt kávéskanállal vagy akár evőkanállal is tehetjük, mert jóval nagyobbra kell szaggatni, mint egyébként szokás. Pár (5-8) perc alatt puhára főzzük, de ügyeljünk arra, hogy ne főjjön szét.
- A leszűrt galuskákat a serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a túró másik felét és alacsony lángon finoman megforgatjuk.
- Tálaláskor a tetejére ízlés szerint pirított szalonnát és tejfölt tehetünk.