Tortilla tészta

2015.09.21 12:08
A mexikói konyha egyik Európában is ismert ékköve a tortilla. Kapható chips formájában, általában háromszög alakúra vágva, illetve kis lepényként is. A töltött és felcsavart tortilla tészta ismertebb neve burrito. Eredetileg kukoricaliszttel készül, de szerencsésebb inkább búzaliszttel vegyítve használni, mert úgy jobban visszapuhul sütés után, és könnyebben feltekerhető, ha éppen burritót akarunk készíteni.

Hozzávalók:

20 dkg búzaliszt
20 dkg kukoricaliszt
2-3 dl víz

bors
 
Flickr by Burger Baroness        

A liszteket egy nagy tálban jól összekeverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a vizet, és lágy, de azért formázható tésztát gyúrunk belőle. A fenti mennyiségből készült tésztát osszuk legalább tíz-tizenkét részre, és egyenként nyújtsuk ki 2-3 mm vastag és nagyjából 20 cm átmérőjű lepény formára. Ha chipset akarunk belőle készíteni, akkor vágjuk fel a lepényeket előbb körcikkekre, majd háromszögekre, és forró olajban néhány perc alatt süssük át őket. Ha inkább lepényeket sütnénk, akkor felhevített serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül süssük át jól a lepények mindkét oldalát. Tálalhatjuk csípős-paradicsomos mártogatóval, vagy chili-szósszal, a lepényeket pedig a legkülönfélébb töltelékekkel gazdagíthatjuk.