Török rizs

2016.08.17 22:33

Köszönet Szilágyi Balázsnak a finom receptért.

Török rizs

Török rizs hozzávalók:

  • 300 g (1,5 csésze) bulgur
  • 1 fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. passzírozott paradicsom (passata) vagy 1 tk. sűrített paradicsom
  • 540 ml (2,25 csésze) csirke alaplé vagy zöldség alaplé vagy víz
  • 1/2 tk. só
  • Egy csipet bors
  •  

Elkészítése :

  1. Első lépésben készítsd elő a zöldségeket: Vágd apróra a hagymát, magozd ki és szintén vágd apróbb darabokra a zöldpaprikát. Egy percre mártsd forró vízbe a paradicsomokat, húzd le a héjukat, és vágd apró darabokra.
  2.  2 ek. olívaolajban kezdd el pirítani a hagymát.
  3. Kb. 3 perc után add hozzá a zöldpaprikát, és pirítsd ezzel is még 3 percig.
  4. Add hozzá a paradicsomot, és pirítsd további 2 percig.
  5. Add hozzá a passzírozott vagy sűrített paradicsomot és a bulgurt. Keverd el és pirítsd 1-2 perci
  6. A török rizs készíthető vízzel is, ez a legegyszerűbb változat, viszont nem lesz olyan ízes. Ha zöldség alaplevet használsz, akkor vegetáriánus, sőt vegán ételt kapsz. De természetesen a legteljesebb ízek acsirke alaplé használatával jönnek ki.

    Öntsd fel az alaplével vagy vízzel. Keverd el és forrald fel. Sózd és borsozd.
  7. Ha felforrt, tegyél rá fedőt és vedd le a lángot a legalacsonyabbra. Főzd így 10 percig.
  8. 10 perc után vedd le a tűzről, és hagyd még 10 percig puhulni a bulgurt.
  9. A török rizs elkészült!
  10. A török rizs felhasználása

    A török rizs, vagy más néven bulgur piláf önmagában is tökéletes étel. Aki vegán vagy vegetáriánus diétát folytat, annak tökéletes egytálétel, hiszen lényegében lecsós búzatöretről beszélünk.

    Szintén magában fogyasztva tálalható előételként, kisebb adagokban.

    De természetesen köretként is kiváló, akár a népszerű gyroshoz, ahogy azt a legtöbben Magyarországon a török éttermekben megszoktuk.

    Bárhogy is fogyasztot, próbáld ki ezt a nagyon finom ételt, és jó étvágyat kívánok hozzá!