Ez a török, görög, balkán étel a hazai szüreti menükbe is simán illik. Lehet a töltelék darált húsos, gerslis vagy rizses, tálalhatják főételnek vagy hideg előételnek is és fűszerezhetik sokféleképpen. Ezt a változatot egy török töltött szőlőlevél recept ihlette, és triplán utal a szőlőre: a szőlőlevéllel, a mazsolával és a fehérborral.
Alapanyagok:
- egy evőkanál vaj
- egy nagy fej vöröshagyma
- só
- két marék mazsola
- késhegynyi fahéj
- egy kiskanál méz
- 20 dkg hosszú szemű rizs
- 2 dl fehér bor
- szőlőlevelek
A vajat felolvasztom, megpárolom benne az apróra vágott hagymát, hozzáadom a mazsolát, fahéjat és a mézet. Belekeverem a rizst, egy-két percig kevergetem, majd felöntöm a borral, sózom. Mikor magába szívta, felöntöm még körülbelül két deci vízzel. Ha azt is magába szívta, félreteszem. A szőlőleveleket egyenként megtöltöm egy-egy kanál rizzsel, becsomagolom és szorosan egymás mellé teszem egy fazékba. Kevés vizet öntök alá és fél óra alatt megpárolom. Hidegen és melegen is feladható.