Töltött paprika, paradicsomos húsgombóc

2015.08.17 06:55

 

2015.08.07 19:12

 

Hozzávalók :

1 kg. darálthús,               1,5 dl rizs
7-8 db TV paprika
3 db közepes vöröshagyma
1/2 db. babérlevél
2 db süritett parpüré 140g-os
2 db darabolt pradocsomkonzerv 400g-os
3-4 evőlkanál finomliszt, izlés szerint
1 evőkanál zsiradék /most: kacsazsír/
2.db. közepes méretű vagy nagyobb tojás.
ivóvíz, szükség szerint

Fűszerek: só, cukor, örölt feketebors
-ízlés szerint.

Én így készítettem el, / most éppen kacsasütőben /: 

1. Rizst félig megfőztem a fazékban amibe dobtam 1 db. közepes fej v,hagymát és raktam bele egy fél evőkanál sót.
2 db. v.hagymát lereszelek közben kisírom magamat. Ezután kevés zsiradékon megdinsztelem.
3. Egy lábasban zsemle szinűre pirítom a lisztet a v.hagyma 1/3-val,rádobom a paradicsom püréket és azzal is átkeverem a rántást. Mindeszt teszem nagyon kis lángon!
Most következnek a darabolt paradicsom konzervek, babérlevél. Átkeverem és izlésünknek megfelelően adagolom hozzá a vízet, sót, cukrot.
4. Összefőzőm a mártást, a végén, ha kell a szánknak megfelelően még izesíthetjük, adhatunk még vizet is hozzá.
5. Összeállitom a húsos, rizses masszánkat. / darálthús,rizs,tojás,1 dl. víz, dinsztelt v.hagymának a 2/3-a, bors, só, Kalocsai fűszerpaprikával./ Remélem nem hagytam ki semmit.
6. Megtöltöm a paprikáinkat egy fakanál segítségével, a maradékból vizes kézzel gombócokat formázunk. Kinek, kinek a szájához méretezve.
7. A fedeles edényünk aljára teritek egy adag mártást amire szép sorjában ráhelyezem a paprikáikákat majd a gombócokat. Maradék mártást szépen rákanalazom. Befedem az edényt.
8. Most már lehet óhajtani  egy egészségeseket! Ez fontos.
9. Beteszem a sütőnkbe és 45' alatt alsó-felső sütésen, 200 fokon hagyom kibontakozni a hőséget a remben. Vagy: 180 fokon 35'-ig légkeverésen.

Köretnek vidáman lehet mellé tálalni sósvízben főtt burgonyát. Ha az éppen nincs otthon a krumpli is megteszi.


10. Elkészült végre! Jó étvágyat!