Töltött paprika kuktában
2015.09.19 19:25
by: Apci.
hozzávalók / 8 adag
- 8 db paprika
- 1.3 kg darált pulykahús (nálam csirkehús)
- 20 dkg gömbölyű rizs
- 1 tk. kakukkfű
- 1 közepes fej vöröshagyma (reszelt)
- 3 tk só
- 2 tk fekete bors (őrölt)
- 1 csokor petrezselyem (nagyobb, aprított)
- 10 dl paradicsomlé
- 4 ek repceolaj
- 4 csapott ek finomliszt
- 10 dkg cukor
- 1 db. babérlevél
- 1 db. paszirozott konzerv 400g, nettó
- víz
elkészítés
- A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk (ha lehet még nyáron és rakjuk a fagyasztóba, ahonnan most csak kivesszük, amikor tölteni kell).
- A rizst átválogatjuk, megmossuk, jól lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a darálthúshoz a sóval, borssal, kakukkfűvel, hagymával meg petrezselyemmel, 1-1,5 dl. vízzel és jól összegyúrjuk. Betöltjük a paprikákat, a maradékból pedig vizes kézzel gombócokat formázunk.
- Belepakoljuk a kuktába a paprikákat, felöntjük a paradicsomlével, babérlrvéllel, paszirozott paradicsommal, kevés vizet is önthetünk még hozzá, és belerakjuk a gombócokat is. Lezárjuk, felrakjuk főni, sípolástól számított 15 percig nagyon alacsony lángon főzzük. Akkor készült el mikor magától lehült a kuktánk és fellehet nyítni!
- Kivesszük a kuktából a paprikákat és a gombócokat. Egy lábasban elkészítjük a rántást, amit felhigítunk a paradicsomos lével, egyet rottyantunk rajta. Végül cukorral ízesítjük. Most tálaló edénybe rakjuk a paprikákat és a gombócokat, ráöntjük a besürített paradicsommártást. Ennyi, fogyasszuk jó étvággyal!