Töltött karfiol csőben sütve
2015.09.07 19:28
NoSalty, Harmathy Ildikó receptje
hozzávalók / 4 adag
- 1 kg karfiol
- 20 dkg juhtúró
- 2 dl tejföl
- 1 csokor kapor
- 20 dkg angolszalonna
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
- 10 dkg sajt (reszelt)
- só ízlés szerint
elkészítés
- Sós vízben megfőzzük a karfiolt, kiemeljük a vízből, hűlni hagyjuk (régebben egyben főztem meg a fejet és kihűlés után felszeltem, de jobb rózsáira szedve főzni).
- Míg a karfiol hűl, a juhtúrót összekeverjük a tejföllel és az apróra vágott kaporral.
- A körülbelül azonos méretű, szép karfiolrózsákból kört formálunk a tepsi közepén, a kör közepét kitöltjük a kevésbé szép (apróbb) rózsákkal.
- Vékonyra szelt angolszalonnával borítjuk.
- A tejfölös juhtúró kétharmadát rátesszük.
- Megint egy kört rakunk a szép rózsákból, szűkebbet, mint az alsó kör (visszaépítjük a karfiolfejet), kitöltjük a kör közepét és megint szalonnát rétegezünk, rámerjük a maradék tejfölös juhtúrót.
- A maradék karfiolból befejezzük a fej felépítését.
- A vajból a liszttel világos rántást készítünk, felöntjük a tejjel és a kisrugóssal szaporán kevergetve felfűzzük.
- Sózzuk, a lángról levéve hozzáadjuk a sajtot és az egészet a karfiolra öntjük.
- Forró sütőbe téve, közepes lángon pirosra sütjük.