Töki pompos, kenyérlángos A kis gasztronauta konyhájából/NoSalty
2015.08.07 19:14
hozzávalók / 6 adag
A tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 3 közepes db burgonya
- 2 dl tej
- 0.3 dl víz (langyos)
- só ízlés szerint
- 1 csipet cukor
- 1 dl napraforgó olaj
A feltéthez
- 2 db lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- 10 dkg kolbász (ízlés szerint)
- 5 dkg császárszalonna (ízlés szerint)
- 10 dkg sajt (reszelve, ízlés szerint lehet füstölt is)
- fűszerpaprika ízlés szerint (tálaláshoz)
elkészítés
- A burgonyát sós vízben megfőzzük. Az élesztőt a langyos tejben (egy csipet cukor hozzáadásával) felfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az összetört burgonyát, a felfuttatott élesztőt és az olajat. Pár percig dagasztjuk, amíg sima, egyenletes tésztát nem kapunk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
- Közben előkészítjük a feltéteket. A tejfölt elkeverjük az összezúzott fokhagymával és pici sóval. A szalonnát kockára vágjuk, a lilahagymát pedig felkarikázzuk. A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, vagy kockára vágjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 1-1,5 cm-esre nyújtjuk, és a kiolajozott tepsibe nyomkodjuk, kis peremet hagyva a szélén.
- Előmelegített sütőben szilárd tetejűre sütjük, kb. 5 perc alatt.
- Megkenjük gazdagon tejföllel, és rátesszük a tetszés szerinti feltéteket. Visszadugjuk a sütőbe, és további 15-20 pecig sütjük.
- Tálaláskor meghintjük pirospaprikával. Melegen a legfinomabb! :)
- sütési hőfok: 200°C