Tejfölös sertéstokány burgonyás rétessel
2015.09.19 19:19
Németi Olga receptje
hozzávalók / 5 adag
A tejfölös sertéstokányhoz
- 80 dkg sertéscomb (vagy lapocka)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 kávéskanál köménymag
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 175 g tejföl
- 2 ek napraforgó olaj
- 0.5 csokor petrezselyem
- 3 evőkanál finomliszt
A burgonyás réteshez
- 80 dkg burgonya
- 250 g leveles tészta (mirelit)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 db zöldhagyma (a zöldjével)
- 2 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma (nagyobb)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
elkészítés
- A vöröhagymákat megtisztítjuk, olajon megpirítjuk kevés köménymaggal. A húst előkészítjük, hosszúkás csíkokra vágjuk, és a megpirult hagymára tesszük, fehéredésig pirítjuk.
- Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, esetleg egy fél erőleves kockával. Én kuktában készítettem, felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi, és ráteszem a kuktafedőt. Mikor sziszegni kezd, akkor lejjebb vesszük, és kb. 25 perc alatt puhára főzzük.
-
A lisztet kikeverjük kevés vízzel és a tejföllel. Mikor a hús megpuhult, behabarjuk a tejföllel, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
- A burgonyás réteshez a krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük.
- Közben a vöröshagymát és a zöldhagymát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk. Mikor megpirult, hozzányomjuk a fokhagymát, és lehúzzuk a tűzről. Beletesszük a petrezselyemzöldet.
- A főtt krumplit burgonyanyomón átnyomjuk, összekeverjük a megpirult hozzávalókkal, belekeverjük a 2 előre felvert tojást. Ízesítjük borssal, ha kell sózzuk, és késhegynyi szerecsendiót is teszünk bele.
- A leveles tésztát kettévágjuk (én 500 g-osat használok), és kinyújtjuk késfoknyi vastagságúra. Ráterítjük az ízesített burgonyapürét, feltekerjük, megkenjük tojással a tetejét, és előmelegített sütőbe toljuk kb. 25 percre, míg a teteje megpirul.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: hőlégkeveréses