Tavaszi újleves grízgaluskával
2015.09.22 08:13
Hozzávalók
minden új, minden ami új és illik egy zöldséglevesbe
zöldborsó és néhány db amit egészben teszek bele
sárgarépa
fehérrépa
hagyma
zeller zöldje
petrezselyem, egy csokorral belefőzök és a tetejére is kerül nyersen
lestyán
krumpli
karalábé
zöldpaprika (igaz, kicsit még gyenge, de a miénk)
olaj
tengerisó
( Anyám idejében nem tengerisót használtak, de nem is volt az asztalisó szennyezve,
akkor a só só volt és nem tettek hozzá 5 féle dolgot...)
bors
víz
Galuskához
2 db tojás
10 púpos ek búzadara ( 13 lapos ek )
1 ek liszt
só
------------------------
1 ek vaj
------------------------
1 ek vaj
A zöldségeket alaposan megmostam, tisztítottam. Feldaraboltam és olajon picit pirítottam, majd felöntöttem 1 liter vízzel. Ebben főztem/pároltam, majd további vizet adtam hozzá. Megfőztem.
A galuskához szétválasztottam a tojásokat. A fehérjét pici sóval kemény habbá vertem ( kézzel ). Hozzáadtam a sárgákat és annyi grízt amennyit felvett. Ez nekem 10 púpos evőkanálnyi volt, amitől lehet eltérés, hisz még a tojás sem egyforma .
Hozzáadtam még 1 ek lisztet ( a liszttel együtt 123 gr volt a hozzáadott gríz a két nagy tojáshoz ).
Óvatosan forgattam bele a grízt és lisztet, hogy a habot legkevésbé törjem össze.
Egy lábosba vizet tettem oda forrni, a 2 liter vízbe tettem egy púpos evőkanál sót.
Amíg felforrt addig pihent a galuskatészta.
Egy villa segítségével a gyöngyöző vízbe szaggattam a galuskákat. ( A villát a vízbe mártottam, majd szakítottam vele egy darabot a galuskából és újra a vízbe nyomtam, így könnyedén jött le a galuska a villáról. ) A víz mindvégig forró de nem zubogó inkább csak gyöngyöző volt.
Amikor minden galuska a vízbe került, továbbra is csak lassú tűzön főztem illetve hagytam, hogy tegye a dolgát, én csak arra vigyáztam, hogy ne forrjon a víz és a galuskákat időnként a villával óvatosan megnyomtam, amitől dobtak egy hátast vagyis megfordultak a vízben.
Ez nagyon szép látvány, jó nézni, gyönyörködni bennük. Én mindig leragadok egy kicsit, nem akaródzik addig mást csinálni
(elpakolni, mosogatni, na még jó, mennyivel kellemesebb nézni őket...).
A galuskákat nem kevertem meg, csak a villával lenyomkodtam őket a víz alá. Mikor mindannyian megduzzadtak akkor lezártam a tüzet, rádobtam az 1 ek vajat a galuskákra és lezártam a fazekat is egy fedővel, szigorúan üvegfedővel, mert akkor továbbra is tudok gyönyörködni bennük. Szóval lezártam a fedővel és így hagytam, hogy még tovább tudják magunkba szívni a vizet. (Én később sem szedem ki a vízből az ebéd utáni maradékot, hagyom kihűlni, bár erre sosincs ideje, általában délután még langyosan elfogy:)
Tálalásnál még kerül a leves tetejére frissen összevágott illatos petrezselyem.