Tárkonyos zöldségragu leves galuskával
2015.08.12 06:35
4 személyre
3 szál sárgarépa
1 kicsi zellergumó
5 db csiperke gomba
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
3 db karfiollevél*
4-5 evőkanál olaj (hidegen sajtolt)
csipet só (természetes, nem finomított)
tört bors
3-4 teáskanál tárkony (ízlés szerint)
késhegynyi chili pehely
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
1 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
galuskához:
2 tojás (bio-, vagy szabadtartású)
10 dkg liszt (tönköly)
csipet só (természetes, nem finomított)
1.tisztítsuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket, a vöröshagymát pirítsuk aranybarnára az olajon (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét), majd adjuk hozzá a (reszelt, vagy finomra szelt) fokhagymát
2. adjuk a hagymához a felaprított sárgarépát, zellert, gombát, karfiollevelet és a zöldborsót, néhány keverés erejéig pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ízesítsük sóval, borssal, tárkonnyal, chilivel és fedő alatt főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek
3. amíg fő a leves, egy keverőtálban keverjük össze a galuska hozzávalóit (villával könnyebben elkeverhető)
4. ha megfőttek a zöldségek, tartsuk enyhén forrásban a levest és egy evőkanalat a levesbe mártva szaggassuk bele a galuskát (minden galuska után mártsuk a levesbe a kanalat, így szépen lecsúszik róla a galuska, kicsiket szaggassunk, mert duplájára nő a levesben)
5. keverjük össze a tejfölt az 1 evőkanál liszttel és 1-2 evőkanál vízzel csomómentesre, majd húzzuk félre a tűzről a levest, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejfölös keveréket, majd a tűzre visszatéve forraljuk össze
Praktikák:
- lásd fent karfiollevél hasznosítása
- tejtermékkel történő sűrítés esetén mindig húzzuk le a tűzről az ételt, keverjük el benne a sűrítőt, majd tegyük vissza és forraljuk össze, így nem lesz csomós
- a habarásba mindig tegyünk 1-2 evőkanál vizet, így sima, csomómentes lesz
- gomba nélkül, más zöldségekkel is készíthető ez a leves, pl. zöldbab, karfiol
2. adjuk a hagymához a felaprított sárgarépát, zellert, gombát, karfiollevelet és a zöldborsót, néhány keverés erejéig pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ízesítsük sóval, borssal, tárkonnyal, chilivel és fedő alatt főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek
3. amíg fő a leves, egy keverőtálban keverjük össze a galuska hozzávalóit (villával könnyebben elkeverhető)
4. ha megfőttek a zöldségek, tartsuk enyhén forrásban a levest és egy evőkanalat a levesbe mártva szaggassuk bele a galuskát (minden galuska után mártsuk a levesbe a kanalat, így szépen lecsúszik róla a galuska, kicsiket szaggassunk, mert duplájára nő a levesben)
5. keverjük össze a tejfölt az 1 evőkanál liszttel és 1-2 evőkanál vízzel csomómentesre, majd húzzuk félre a tűzről a levest, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejfölös keveréket, majd a tűzre visszatéve forraljuk össze
Praktikák:
- lásd fent karfiollevél hasznosítása
- tejtermékkel történő sűrítés esetén mindig húzzuk le a tűzről az ételt, keverjük el benne a sűrítőt, majd tegyük vissza és forraljuk össze, így nem lesz csomós
- a habarásba mindig tegyünk 1-2 evőkanál vizet, így sima, csomómentes lesz
- gomba nélkül, más zöldségekkel is készíthető ez a leves, pl. zöldbab, karfiol