Tárkonyos raguleves
2015.09.19 19:08
Apci (Jani Konyhálya) receptje:
hozzávalók / 4 adag
A leveshez
- 25 dkg pulykacomb (filé)
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1 db burgonya (nagyobb)
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 5 dkg zöldborsó
- 3 dkg gomba
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek kacsazsír (csapott)
- 1 dl 20 %-os főzőtejszín
- 1.5 l víz
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- majoranna ízlés szerint
- tárkony ízlés szerint
- ételízesítő ízlés szerint
- 3 gerezd fokhagyma
A galuskához
- 1 db tojás
- 1 ek (csapott) kacsazsír
- 4 evőkanál finomliszt
- 0.5 dl víz (szükség szerint)
- só ízlés szerint
elkészítés
- Aprítsuk fel a hagymát és a petrezselyemzöldet, a húst és a zöldségeket vágjuk kockákra.
- A hagymát, a petrezselyemzöldet és a húst pirítsuk meg, fűszerezzük (figyelem a majorannát és a tárkonyt csak akkor adjuk hozzá, ha már majdnem elkészült), és öntsük fel vízzel.
- Ha már a hús majdnem megpuhult, adjuk hozzá a zöldségeket, fokhagymát is. Főzzük, amíg a hús és a zöldségek is megpuhulnak.
- Amíg a levesünk fől, készítsük el a galuskát. A tojást és az olajat a sóval keverjük ki, majd adjuk hozzá a lisztet, annyi vizet, hogy sűrűbb massza legyen.
- Ha megpuhult a hús és a zöldségek is, adjuk hozzá a tejszínt folyamatos keverés mellett, majd szaggassuk bele a galuskát. Végül a fűszerezzük a majorannával, tárkonnyal, és forraljuk össze. Ha a galuskák megdagadtak, és feljöttek a leves tetejére, kész a levesünk. Jó étvágyat!