Tárkonyos, citromos csirkeraguleves gazdagon

2015.08.09 05:28

 

 

 

 Hozzávalók:

  • 2 db csirke fesőcomb háromrészbe vágva, 4 db. alsócomb, 5 -10 dkg. máj szívvel.
  • 1 búbos evőkanál kacsa vagy libazsír
  • 3 közepes sárgarépa
  • 2 közepes fehérrépa
  • 1 kis karalábé
  • 1 kis zeller
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg gomba
  • 2 dl főzőtejszín
  • citrom leve
  • 2 db leveskocka (erőleves)
  • 1 csokor petrezselyem
  • tárkony
  • bors
  • ételízesítő
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 l víz

Elkészítés:

A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és fokhagymát szintén. A zöldségeket tetszőlegesen aprítjuk.

Egy jó nagy lábosban felhevítjük az olajat, és a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a combokat és a szíveket, és fehéredésig pirítjuk.
Hozzáadjuk a répákat, a karalábét és a zellert. A hússal együtt 5-10 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a fűszereket is (tárkony, só, bors, ételízesítő és a felaprított fokhagyma). Majd felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni (kb. 2-3 liter.) Beletesszük a leveskockákat, és felforraljuk, majd fedő alatt takarék lángon félpuhára főzzük. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót és a gombát, csirke májat. Addig főzzük, míg minden megpuhul.

Egy kis tálba öntjük a tejszínt, és rámerünk 3-4 merőkanál forró levest, hozzáadjuk az 1 evőkanál lisztet, és simára keverjük, majd a forrásban levő leveshez adjuk. Amikor elkészült, hozzáadjuk az apróra vágott friss petrezselyemzöldet és a friss citrom levét (ajánlatos kóstolgatni, inkább kevesebb citromot adni hozzá, amit tálaláskor ízlés szerint pótolhatunk).