Tárkonyos, citromos csirkeraguleves gazdagon
Hozzávalók:
- 2 db csirke fesőcomb háromrészbe vágva, 4 db. alsócomb, 5 -10 dkg. máj szívvel.
- 1 búbos evőkanál kacsa vagy libazsír
- 3 közepes sárgarépa
- 2 közepes fehérrépa
- 1 kis karalábé
- 1 kis zeller
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg gomba
- 2 dl főzőtejszín
- 1 citrom leve
- 2 db leveskocka (erőleves)
- 1 csokor petrezselyem
- tárkony
- só
- bors
- ételízesítő
- 1 evőkanál liszt
- 2 l víz
Elkészítés:
A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és fokhagymát szintén. A zöldségeket tetszőlegesen aprítjuk.
Egy jó nagy lábosban felhevítjük az olajat, és a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a combokat és a szíveket, és fehéredésig pirítjuk.
Hozzáadjuk a répákat, a karalábét és a zellert. A hússal együtt 5-10 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a fűszereket is (tárkony, só, bors, ételízesítő és a felaprított fokhagyma). Majd felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni (kb. 2-3 liter.) Beletesszük a leveskockákat, és felforraljuk, majd fedő alatt takarék lángon félpuhára főzzük. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót és a gombát, csirke májat. Addig főzzük, míg minden megpuhul.
Egy kis tálba öntjük a tejszínt, és rámerünk 3-4 merőkanál forró levest, hozzáadjuk az 1 evőkanál lisztet, és simára keverjük, majd a forrásban levő leveshez adjuk. Amikor elkészült, hozzáadjuk az apróra vágott friss petrezselyemzöldet és a friss citrom levét (ajánlatos kóstolgatni, inkább kevesebb citromot adni hozzá, amit tálaláskor ízlés szerint pótolhatunk).