Tárcsán sült húsok és zöldségek
2015.08.17 15:03
hozzávalók / 4 adag
A húsokhoz
- 60 dkg sertéstarja
- 5 dl sör
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 80 dkg nyúlcomb
- 80 dkg debreceni kolbász
- 2 teáskanál méz
- 2 tk mustár
- 1 dl olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kk majoranna
A zöldségekhez
- 1 közepes db cukkini
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 8 közepes db gomba
- 16 dkg héjas zöldborsó
- 2 ek grill fűszersó
- 0.5 dl olívaolaj
- 1.5 kg burgonya
- 20 dkg bacon
- 3 ek kacsazsír (a sütéshez)
- 3 ek mangalica zsír (a sütéshez)
elkészítés
- Előző nap: A sertéstarját megpaskoljuk, egy tálba tesszük a karikára vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és ráöntjük a sört... Mehet a hűtőbe.
- A húst sütés előtt 3 órával kivesszük a hűtőből, sóval, őrölt borssal bedörzsöljük.
- A nyúlcombokat mézes-mustáros pácba tesszük, és ráöntjük a fehérbort. Szintén ahűtőbe kerül a keresztbe bevagdosott debrecenivel együtt.
- Sütés előtt 1 órával a húsokat kivesszük a hűtőből.
- Másnap, ha szép az idő fogjuk a tárcsánkat (ami előző életében a földet művelte, és kis átalakítással lett a szabadtéri bulik aktív résztvevője), beletesszük a zsiradékokat és alágyújtunk (tüzelhetünk fával vagy PB palackról gázrózsával). Amikor a zsír felforrósodik, mintha serpenyőben sütnénk, akkor mehet bele a megtisztított, hasábokra vágott, lecsepegtetett burgonya.
- A zöldségeket alaposan megmossuk, csepegtetjük, konyharuhán szárítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. Az olívaolajat összekeverjük grill fűszerkeverékkel.
- A felszeletelt szalonnát a tárcsa szélére körberakjuk, így a belőle kiolvadt zsír majd a húsra folyik. A tarjaszeleteket belemártogatjuk a forró zsírba, és kihúzzuk a tárcsa oldalára, így teszünk a nyúlcombokkal és a debrecenivel is. Időnként mártogatunk, fordítunk. Lassan, türelmesen sütjük készre, nehogy a húsok megégjenek, vagy ne süljenek át.
- A zöldségdarabokat fűszeres olajjal megkenjük, és a tárcsa szélére tesszük. Sütés közben ügyeljünk arra, hogy a zöldségek ne égjenek oda, ezért többször megforgatjuk. Néha olajos ecsettel kenegetjük.
- A burgonyát ha megsült kiszedjük, és nyerssel pótoljuk, vigyázva, nehogy ránk fröccsenjen a forró zsír!!! A sült krumplira fűszersót szórunk és lefedjük