Tárcsán grillezett csirkecomb és tarja recept
2015.08.17 15:01
hozzávalók / 6 adag
- 14 db csirkecomb
- 1.2 kg sertéstarja
- 6 dl napraforgó olaj
- 30 g fűszersó (grill)
- 2 ek mustár
- 1 kg gomba
- 1 kg burgonya
elkészítés
- A csirkecombokat megmossuk, félbevágjuk a forgónál, és kicsontozzuk. A tarját megmossuk, szárazra törölgetjük. A húsokat sem klopfolni, sem sózni nem kell!
- Egy nagy tálba (lehetőleg jénai) beleszórjuk az egész zacskó grill fűszersót, 2 evőkanál mustárt, kevés olajjal alaposan kikeverjük, majd felöntjük a maradék olajjal, és ismét alaposan átkeverjük.
- Beletesszük a húsokat, és minden 2. sor után megforgatjuk úgy, hogy az alsó sor felülre kerüljön, hogy a mustáros páclé mindenhol befedje a húsokat.
- Egy éjszakára vagy egy napra lefedve a hűtőbe tesszük érni. Feltétlenül le kell takarni, mert elég erős, intenzív illata lesz.
- Másnap megpucoljuk egészbe hagyva a gombát, átmossuk, de nem hagyjuk benne a vízbe.
- A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, hosszú, vékony csíkokra vágjuk (mirelit formájúra).
- A hűtőből elővesszük a bepácolt husit, és jól átforgatjuk.
- A párunkkal a bogrács helyen tűzet csináltatunk, és ráhelyeztetjük a tárcsát.:)
- A tárcsát nem kell megolajozni, csak felforrósítani (mintha wokban sűtnénk). Arra figyeljünk oda, hogy a tűz a tárcsát körbe mindenhol érje, ne csak a közepe melegedjen, míg a húst sütjük.
- Vizet a tárcsa peremére ráfröcskölve ellenőrizzük, hogy elég forró. Ha igen, ráhelyezzük körbe az első szelet húsokat.
- Mire körberakjuk, az első szeleteket húslapáttal mozgassuk meg, a középre lefolyó olajba belemártva húzzuk vissza a helyére. Ezt néhányszor ismételjük meg. Ha már pirosas barna színe lesz, fordítsuk meg, és süssük meg mártogatva.
- Az összes húst így megsütjük. Körönként kb. 10 perc. Szedjük ki egy hosszúkás tálba szépen elrendezve.
- Az utolsó sor húsnál a tálban lévő olajat a tárcsa közepére öntjük, és a megpucolt gombát beleszórjuk. Időnként megkeverve megsütjük.
- Ha megsült a gombánk, kiszedjük, a hús mellé tesszük.
- A gomba helyére beleszórjuk a hosszúkásra és vékonyra szeletelt burgonyát. Időnként megkeverve megsütjük. Majd ezt is a tálra szedjük.