Szuper derelye tészta
A csésze 200 ml-es
1 csésze buborékos ásványvíz
1 egész tojás
½ teáskanál só
1 teáskanál cukor (édes töltelékhez 2 tk)
4 evőkanál olaj
4 csésze liszt (1 csészényi liszt kb 140-150 g)
Összeállítottam a tészta hozzávalóit, a lisztfajták különbözősége miatt érdemes a ¾-edével fakanállal összekeverni és apránként adagolni a maradék lisztet, esetleg kevesebbet tenni belőle, az a lényeg, hogy rugalmas tésztát kell kapni, ne legyen túl kemény. Az olajtól sima, rugalmas szerkezetű lesz. Nem kell sokáig gyúrni. Annyira jó a tészta állaga, hogy a nyújtáshoz nincs szükség lisztre, mert nem ragad. Ez azért is nagyon előnyös, mert a forró olajban nem ég le a felületén maradt liszt.
20 percet pihentettem, letakarva, hűtőben. A tészta hűtés után puhább lett.
Ebből a tésztafajtából nagyon jól sikerül a pelmeni, vagy derelye bármivel (gyümölcs, túró, darált hús, fűszerezett tört krumpli) töltve, a manti. Ideális a tészta- nem fő szét, finom puhaságú főzés után, olyan könnyed és nagyon finom.