Szilvás gombóc
Hozzávalók 4 főre
Hozzávaló | kj | kcal | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) | Ár (Ft) |
---|---|---|---|---|---|---|
1 kg szilva kimagozva | 2 380 | 570 | 7 | 5 | 131 | 350 |
80 dkg krumpli | 2 946 | 704 | 20 | 2 | 147 | 88 |
2 dkg zsír | 753 | 180 | 0 | 20 | 0 | 9 |
20 dkg rétesliszt | 700 | 2 930 | 25 | 3 | 153 | 38 |
2 evőkanál étolaj | 150 | 36 | 0 | 4 | 0 | 16 |
4 evőkanál zsemlemorzsa | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
1 teáskanál fahéj | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
2 evőkanál porcukor | 33 | 8 | 0 | 0 | 2 | 1 |
1 csipet só | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Összesen: | 6 962 | 4 428 | 52 | 34 | 433 | 502 |
Elkészítés
A főtt, áttört krumplit a liszttel, sóval, zsírral összegyúrjuk.Vékonyra kinyújtjuk, négyzetekre daraboljuk.Mindegyik közepébe egy szem kimagozott szilvát teszünk. ( A szilva közepébe rakhatunk fahéjas porcukrot.)Tenyerünkkel szépen gömbölyítjük a gombócokat, és forró sós vízben kifőzzük. (Akkor főttek meg a gombócok, amikor feljönnek a víz felszínére.) Közben az olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, a kifőtt gombócokat beleforgatjuk. Fahéjas porcukorral tálaljuk.