Székelykáposzta kuktában
2015.09.19 18:53
Apci receptje, ala Diófa utca.
hozzávalók / 3 adag
A káposztához
- 30 dkg sertés rövidkaraj (karaj)
- 60 dkg savanyú káposzta
- 3 db babérlevél
- 1 db vöröshagyma
- fűszerpaprika ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 5 dkg kolbász
- 2 gerezd vékonyra szelt fokhagyma,
- 3 ek. paszirozott paradicso
- 1 csapott teáskanál feketebors
A tálaláshoz
- 150 g tejföl
elkészítés
- A felaprított vöröshagymát olajon megdinszteljük a kolbász karikákkal.
- Hozzáadjuk a kockákra vágott húst, és fehéredésig pirítjuk. Kb 2 kk pirospaprikával megszórjuk, és felöntjük 5 dl vízzel.
- Közben a savanyú káposztát alaposan kinyomkodjuk, és átmossuk (én picit fel szoktam vágni, hogy ne legyen annyira hosszú). Ezt is hozzáadjuk a húshoz, teszünk bele 3 babérlevelet, sót, pici köményt, fokhagymát, paradicsomot, borsot, és annyi vizet, hogy szűken ellepje.
- A kukta tetejét lezárjuk, nagy lángon addig főzzük, amíg a pöcök ki nem jön, (jelzésig) utána kis lángon még 15 perc.
- Ha visszament a pöcök, akkor lehet kinyitni.
- Tejföllel ízesítjük.