Szárnyas kocsonya
2015.09.19 18:47
Szeva receptje
hozzávalók / 8 adag
- 0.5 dkg csirkeláb (tisztított)
- 0.5 kg kacsahús (kacsaláb)
- 0.5 kg pulykacomb (filézett felső)
- 0.5 kg pulykahús (vagy szárny)
- 2 db sárgarépa
- 2 közepes db fehérrépa
- 20 dkg thai zöldségkeverék (darált)
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 0.5 közepes db hegyes erős paprika (esetleg )
- 1 db tojás
elkészítés
- Az előkészített lábakat a kukta rostélyára tesszük.
- A darált zöldséget egy nagyobb méretű „tea”-szűrőbe zárjuk, és az edénybe rakjuk.
- Következik a comb és a szárny/ak, a hagyma, fokhagyma, bors, só.
- A tisztított zöldségeket a tetejére tesszük. Ráöntünk annyi vizet, hogy bőven ellepje. A jelzéstől számítva nagyon alacsony lángon 20 percig (takarékon) főzzük kuktában.
- Mikor kibontjuk, akkor a puha zöldségeket és húsokat jénai tálba szedjük és lefedjük. Ha kihűlt, akkor hűvösre tesszük másnapig.
- A kuktát visszazárjuk, és még bő ½ óráig főzzük a lábakat. (A kuktát mindig hagyjuk, hogy természetes úton, a szelep emelgetése nélkül, magától nyíljon ki.)
- A lábakat szép sorban kiszedegetjük az edényből. (Aki szereti, az elmorgolódhat rajta. Nálunk mindig van jelentkező erre.)
- A kocsonyalét átszűrjük egy lábasba, és hideg helyre tesszük másnapig. Ez alatt a zsír feljön a tetejére, amit egy kanállal egyszerű lesz lekanalazni. (Főzéshez elhasználható.)
- Másnap a tálaló edénybe elrendezzük a felszeletelt húst, a szárnyról lefejtett húst, a tojásokat és a karikázott zöldségeket.
- Megkóstoljuk a kocsonyalét, ha kell, utána lehet sózni. Ha nem elég szilárd a lé, akkor teszünk bele egy zselatinlapot vagy feloldott porzselatint. A lét megmelegítjük, rámeregetjük a húsra, és megdermesztjük.
- Mi erős ecetes tormával szeretjük enni.