Stíriai metélt

2015.08.22 05:24

Muci Muci receptje, köszönet érte!

 

hozzávalók / 4 adag

 

 

  • 50 dkg tehéntúró (tehén)
  • 5 db tojás
  • 18 dkg finomliszt
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg vaj
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
  • 3.75 dl tejföl
  • 1 kk 
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • Stíriai metélt
  • elkészítés

    1. A túrót krumplinyomóval áttörjük.
    2. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, a citrom héját lereszeljük.
    3. A túrót a liszttel, 1 egész tojással és 1 tojássárgájával, 1 mk sóval, 1 ek porcukorral, valamint 1 ek tejföllel összegyúrjuk.
    4. 6 dkg vajat 3 tojás sárgájával és a maradék porcukorral kikeverünk, hozzáadjuk a citromhéjat, a mazsolát, valamint a tejfölt, amivel jól elkeverjük.
    5. A túróval gyúrt tésztát alaposan belisztezett deszkán kb 0.5 cm vastagra nyújtjuk és 1cm széles 10 cm hosszú csíkokra vágjuk.
    6. Bő forró, enyhén sós vízben kifőzzük (kb 6 perc).
    7. Míg a tészta fő, a tojások fehérjéből kemény habot verünk, amit elvegyítünk a tojássárgás keverékkel.
    8. A maradék 4 dkg vajjal kikenünk egy tűzálló tálat és beszórjuk a zsemelmorzsával.
    9. A kifőtt metéltet leszűrjük, lazán elkeverjük a tojásos masszával és belesimítjuk a sütőedénybe.
    10. Előmelegített, forró sütőben 200 C°-on addig sütjük, míg a teteje szép piros lesz. Kb 30-35 perc alatt megsül.