Stíriai metélt
2015.08.22 05:24
Muci receptje, köszönet érte!
hozzávalók / 4 adag
- 50 dkg tehéntúró (tehén)
- 5 db tojás
- 18 dkg finomliszt
- 5 dkg mazsola
- 10 dkg vaj
- 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
- 3.75 dl tejföl
- 1 kk só
- 10 dkg porcukor
- 1 ek zsemlemorzsa
-
elkészítés
- A túrót krumplinyomóval áttörjük.
- A mazsolát forró vízzel leöblítjük, a citrom héját lereszeljük.
- A túrót a liszttel, 1 egész tojással és 1 tojássárgájával, 1 mk sóval, 1 ek porcukorral, valamint 1 ek tejföllel összegyúrjuk.
- 6 dkg vajat 3 tojás sárgájával és a maradék porcukorral kikeverünk, hozzáadjuk a citromhéjat, a mazsolát, valamint a tejfölt, amivel jól elkeverjük.
- A túróval gyúrt tésztát alaposan belisztezett deszkán kb 0.5 cm vastagra nyújtjuk és 1cm széles 10 cm hosszú csíkokra vágjuk.
- Bő forró, enyhén sós vízben kifőzzük (kb 6 perc).
- Míg a tészta fő, a tojások fehérjéből kemény habot verünk, amit elvegyítünk a tojássárgás keverékkel.
- A maradék 4 dkg vajjal kikenünk egy tűzálló tálat és beszórjuk a zsemelmorzsával.
- A kifőtt metéltet leszűrjük, lazán elkeverjük a tojásos masszával és belesimítjuk a sütőedénybe.
- Előmelegített, forró sütőben 200 C°-on addig sütjük, míg a teteje szép piros lesz. Kb 30-35 perc alatt megsül.