Spenótos rakott burgonya
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönöm!
Hozzávalók:
- 1 kg kisszemű burgonya
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- 1 zöldségleveskocka
- 2 evőkanál olaj
- 2 doboz 450 g-os fagyasztott rostos paraj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- reszelt szerecsendió
- őrölt fehérbors
- 20 dkg füstölt-főtt sonka
- 20 dkg reszelt sajt
- 5 db keményre főzött tojás
- só
Elkészítés:
A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük, langyosan meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk.
A vajból a liszttel, a tejjel, és a leveskockával besamelmártást főzünk.
A parajt felhevített olajon megdinsztelt vöröshagymára és fokhagymára öntjük, sóval, szerecsendióval, borssal fűszerezzük, levét teljesen elfőzzük.
Egy kb. 3 l-es sütőtál alját kevés olajjal kikenjük, a burgonya 1/3-át beleterítjük. A tojás felét rákarikázzuk, a mártással megkenjük, ráhalmozzuk a spenót felét, 10 dkg sonkát fektetünk rá, megszórjuk a reszelt sajt felével. Ismét mártás következik, majd rárétegezzük a második harmad burgonyát, a maradék tojást és a spenótot. A maradék sonkával beborítjuk, mártást kenünk rá, és a maradék burgonyával kirakjuk a tetejét. Besamelmártással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük.
Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük, ameddig a teteje pirosra sül.