Spenótos rakott burgonya

2015.09.06 11:19

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönöm!

Spenótos rakott burgonya II.

Hozzávalók:

  • 1 kg kisszemű burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 1 zöldségleveskocka
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 doboz 450 g-os fagyasztott rostos paraj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • reszelt szerecsendió
  • őrölt fehérbors
  • 20 dkg füstölt-főtt sonka
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 5 db keményre főzött tojás

Elkészítés:

A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük, langyosan meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk.

A vajból a liszttel, a tejjel, és a leveskockával besamelmártást főzünk.

A parajt felhevített olajon megdinsztelt vöröshagymára és fokhagymára öntjük, sóval, szerecsendióval, borssal fűszerezzük, levét teljesen elfőzzük.

Egy kb. 3 l-es sütőtál alját kevés olajjal kikenjük, a burgonya 1/3-át beleterítjük. A tojás felét rákarikázzuk, a mártással megkenjük, ráhalmozzuk a spenót felét, 10 dkg sonkát fektetünk rá, megszórjuk a reszelt sajt felével. Ismét mártás következik, majd rárétegezzük a második harmad burgonyát, a maradék tojást és a spenótot. A maradék sonkával beborítjuk, mártást kenünk rá, és a maradék burgonyával kirakjuk a tetejét. Besamelmártással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük.

Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük, ameddig a teteje pirosra sül.