Spenótos lasagne
Hozzávalók:
- 4 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 7,5 dl tej
- 10 dkg sonka
- kb. 40 dkg spenót
- lasagne lapok
- só
- bors
- fokhagyma
- szerecsendió
Elkészítés:
A kockára vágott sonkát megpirítom, megfűszerezem kevés borssal. Közben a fagyasztott spenótot kiolvasztom, a vizet lecsöpögtetem róla, és lábasban pár percig rotyogtatom. Borsot, sót, fokhagymát adok hozzá.
A besamelmártást készítem utoljára, mert egyébként bekocsonyásodik. A vajat felolvasztom, állandó keverés mellett belekeverem a lisztet, majd felöntöm a langyos tejjel, amibe kevés őrölt szerecsendiót teszek. Állandó keverés mellett felforralom.
Ha mindezzel készen vagyok, egy nagy tűzálló tálat kikenek vajjal. Az aljára kerül egy adag besamelmártás, rá egy kevés spenót, sonka (esetleg sajt), s végül a lasagne lap. Addig folytatom, amíg a tálat ellepi a sok finom réteg. A tetejére reszelt sajtot szórok (trappista vagy parmezán).
Körülbelül 25-30 perc sütés elegendő, a lényeg, hogy szép aranyszínűre süljön a sajt. Jó étvágyat kívánok hozzá!