Slambuc

2015.08.13 16:03

 

 

Hozzávalók 12 adaghoz:

 
1,2 kg krumpli
50 dkg lebbencstészta
25-30 dkg füstölt szalonna
20 dkg húsos szalonna
néhány darab szalonnabőr
4 közepes fej vöröshagyma
só, bors
 

Elkészitése: 

Először a füstölt szalonna zsírját olvasztom ki közepes tűznél, majd megsütöm benne a húsos szalonnát és a szalonnabőrt.

Ezután a szálára vágott hagymát dinsztelem meg benne, majd megpirítom – az ez esetben – kockára vágott krumplit. Itt jegyzem meg, hogy szívesebben vágom karikára, de most éppen kockázhatnékom volt.
Sózom, borsozom, és felöntöm annyi vízzel a krumpli áztatólevéből, hogy egy ujjnyira ellepje és addig főzöm, míg a krumpli megpuhul
Rámorzsolom a tésztát és hagyom, hogy beépüljön a krumpli közé. Addig, amíg össze nem áll nem piszkálom, amikor a tészta már elkezd magától elkeveredni a krumplival, akkor a kanállal megszurkálom.
Amikor összeállt, akkor rázogatással ellenőrzöm, hogy mikor lehet megforgatni, ugyanis ekkorra áll össze a krumplis tésztagömb.
Elméletileg 32-szer illik megforgatni, de a helyzet az, hogy azt mi nem tudjuk kivárni. Amikor már annyira megpirult a tészta, hogy szinte minden oldalán látszik, akkor mi egyszerűen nekiesünk, és csak esszük, esszük és esszük …
Az igazi nagymesterek, azok alaposan körbepirítják, mi szeretjük kicsit szaftosabban, így nem nagy baj, ha hamarabb csapra verjük a bográcsot.