Hozzávalók:
- 5 paprika (vegyesen lecsó, kápia, kaliforniai)
- 5 paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl olíva olaj
- kevés zöldség alaplé (kb 1 dl)
- 4 tojás
- petrezselyem, esetleg koriander zöld
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 1 kis rúd fahéj
- 1 kisebb chili
- só, frissen őrölt bors
40 perc / 2 fő részére
Elkészítése:
A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, majd nagyon apróra daraboljuk. A paradicsomokat minél kisebb darabokra, de legalább nyolcba vágjuk, a paprikákat felkarikázzuk.
A hagymát 1 kanál olíva olajon megdinszteljük, majd felöntjük zöldség alaplével vagy kevés vízzel. A feldarabolt paradicsomokat is hozzátesszük, valamint a karikákra vágott paprikát is. Megsózzuk, megborsozzuk. A szétnyomott, apróra vágott fokhagymát, a felaprított petrezselyem és/vagy koriander zöldet, a római köményt és a fahéj rudat is a lecsóba tesszük.
A chilit félbevágjuk, magját eltávolítjuk (ha csípősebben szeretjük ezt nem muszáj) és ezt is hozzáadjuk. Addig főzzük, míg minden íz összeérik, de a paprika megőrizze roppanósságát. Tálalás előtt a fahéjrudat kivesszük.
Készíthetjük úgy lecsónkat, hogy az elkészült étel tetejére buggyantjuk a tojásokat, vagy ha valaki fél a szalmonella fertőzéstől, előre elkészített tükörtojásokkal tálalhatja a saksukát