Shakshouka

2015.08.17 08:19

 

Hozzávalók:

  • 5 paprika (vegyesen lecsó, kápia, kaliforniai)
  • 5 paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl olíva olaj
  • kevés zöldség alaplé (kb 1 dl)
  • 4 tojás
  • petrezselyem, esetleg koriander zöld
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 kis rúd fahéj
  • 1 kisebb chili
  • só, frissen őrölt bors

40 perc / 2 fő részére

Elkészítése:

A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, majd nagyon apróra daraboljuk. A paradicsomokat minél kisebb darabokra, de legalább nyolcba vágjuk, a paprikákat felkarikázzuk.

A hagymát 1 kanál olíva olajon megdinszteljük, majd felöntjük zöldség alaplével vagy kevés vízzel. A feldarabolt paradicsomokat is hozzátesszük, valamint a karikákra vágott paprikát is. Megsózzuk, megborsozzuk. A szétnyomott, apróra vágott fokhagymát, a felaprított petrezselyem és/vagy koriander zöldet, a római köményt és a fahéj rudat is a lecsóba tesszük.

A chilit félbevágjuk, magját eltávolítjuk (ha csípősebben szeretjük ezt nem muszáj) és ezt is hozzáadjuk. Addig főzzük, míg minden íz összeérik, de a paprika megőrizze roppanósságát. Tálalás előtt a fahéjrudat kivesszük.

Készíthetjük úgy lecsónkat, hogy az elkészült étel tetejére buggyantjuk a tojásokat, vagy ha valaki fél a szalmonella fertőzéstől, előre elkészített tükörtojásokkal tálalhatja a saksukát