Savanyú káposzta: alig van nála jobb házi orvos

2015.09.20 17:27
Erősíti immunrendszerünket, bélflóránkat.
A savanyú káposzta az egyik legfontosabb élelmiszerünk télen. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, mely segít immunrendszerünk védelmében. Használjunk minél gyakrabban és változatosan!

A savanyú káposztát ehetjük reggelire vagy uzsonnára szendvicsünk mellé, de kiváló társ lehet sült zöldségek, húsok, halak mellé is, vagy csak önmagában. Sokféle ízletes étel készíthető belőle, de ha szeretnénk C-vitamintartalmát is megőrizni, elsősorban nyersen fogyasszuk vagy rövid ideig párolva, főzve (ekkor még nem veszíti el teljes vitamintartalmát). Tartalmaz még B1-vitamint, karotint, illetve kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot. Gazdag rostokban és kevés kalóriát tartalmaz.
 

A belek seprűje

De nemcsak gazdag vitamin- és ásványi anyag-tartalma miatt fontos rendszeresen enni belőle. Magas rosttartalmának köszönhetően ugyanis megtisztítja a belek falát. Az élelmi rostokat, mely nem más, mint a növényi sejtek sejtfala, azaz cellulóz, szervezetünk nem tudja megtisztítani, ezért kefeként végigsöpörnek a belekben, és minden salakanyagot eltávolítanak onnan. Ennek köszönhetően emésztésünk és székletünk is rendben lesz. Az epebetegek viszont csak óvatosan bánjanak vele.
 

Jó tudni

A káposzta leve
A savanyú káposzta leve is értékes alapanyag. Naponta 1 dl-t elfogyasztva belőle, tehermentesül a máj, tisztul a bélrendszer, és épül az immunrendszer. C-vitamintartalma szintén magas.

Jobb, mint a joghurt

Bélrendszerünk működésére hasonlóan jótékony hatással van a savanyú káposztában található tejsav is, mely a káposzta érlelése során keletkezik. A tejsavbaktériumok száma a savanyú káposztában jóval magasabb, mint a joghurtban, így ha bélflóránk helyreállítására van szükség - például egy antibiotikumkúra vagy fertőzés miatt -, bátran fogyasszunk belőle.
 

Kedvelt a diétában is

Alacsony kalóriatartalma és emésztőrendszerünkre gyakorolt pozitív tulajdonságai miatt a diétázók körében is kedvelt alapanyag. Segít szervezetünkből eltávolítani a lerakódott salakanyagokat, segíti az emésztést, így már pár nap után is könnyebbnek érezhetjük magunkat.
 

A belőle készíthető ételek

A téli időszakban, amikor kevés friss zöldség kapható a piacokon, használjuk minél változatosabban a savanyú káposztát. Igyekezzünk nyersen vagy minél kíméletesebb módon megfőzni, hogy a benne lévő hasznos tápanyagok ne vesszenek el.