Sárgaborsó főzelék
Hozzávalók 4 főnek:
Főzelék:
- 50 dkg sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma, reszelt
- 1 húsleveskocka
- 2 babérlevél
- őrölt bors ízlés szerin
- 1 tk só
- 15 dkg. füstölt szalonna, kakastaréjra vágva
- 200 g. darabolt paradicsom konzerv
- 1 mk. szódabikarbóna
Rántás:
- 1 ek. zsír
- 2 ek liszt
- 1 mk pirospaprika
Elkészítése:
A szalonnát megsütjük és félretesszük.
A sárgaborsót kimossuk majd beáztatjuk a szódabikarbónával. Feltesszük főni, majd amikor felforr, leszedjük a habját. Belerakjuk a paradicsomot, izesítjük sóval, borssal, majd egy húsleves kockát és két babérlevelet teszünk bele. Az elfőtt vizet főzés közben pótoljuk.
A kisült zsíron (ha sokaljuk, öntsnk le belőle) a lisztet megpirítjuk a fokhagymával és reszelt vöröshagymával. A tűzről levéve pirospaprikát rakunk rá, felöntjük 2 dl vízzel, csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a borsóhoz és keverés közben sűrűre főzzük. Felforraljuk és már kész is.
Felétnek a kakastaréjok mellett lehet még adni tükörtojást, sült virslit, főtt főzőkolbászt, vsirke fasirtot.
Jó étvágyat!