Sárgaborsó főzelék

2015.08.14 18:57

Hozzávalók 4 főnek:


Főzelék:

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelt
  • 1 húsleveskocka
  • 2 babérlevél
  • őrölt bors ízlés szerin
  • 1 tk só
  • 15 dkg. füstölt szalonna, kakastaréjra vágva
  • 200 g. darabolt paradicsom konzerv
  • 1 mk. szódabikarbóna

Rántás:

  • 1 ek. zsír
  • 2 ek liszt
  • 1 mk pirospaprika

Elkészítése:

A szalonnát megsütjük és félretesszük.

A sárgaborsót kimossuk majd beáztatjuk a szódabikarbónával. Feltesszük főni, majd amikor felforr, leszedjük a habját. Belerakjuk a paradicsomot, izesítjük sóval, borssal,  majd egy húsleves kockát és két babérlevelet teszünk bele. Az elfőtt vizet főzés közben pótoljuk.

A kisült zsíron (ha sokaljuk, öntsnk le belőle) a lisztet megpirítjuk a fokhagymával és reszelt vöröshagymával. A tűzről levéve pirospaprikát rakunk rá, felöntjük 2 dl vízzel, csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a borsóhoz és keverés közben sűrűre főzzük. Felforraljuk és már kész is.

Felétnek a kakastaréjok mellett lehet még adni tükörtojást, sült virslit, főtt főzőkolbászt, vsirke fasirtot.

Jó étvágyat!