A karfiolt rózsáira szedtem, további kisebb darabokra vágtam, egy edényben felengedtem vízzel, amihez kevés ecetet adtam (így később nem fő szét, és ha volna benne, a bogarakat is kiáztatja).
A póréhagymát függőlegesen kettévágtam, és a rétegek közé engedve a folyóvizet megmostam, karikáztam, fazékba löttyintett kevés olívaolajra dobtam.
A répát megtisztítottam, 1-1,5 centis darabokra kockáztam, majd a hagymához adtam, fedő alatt együtt pároltam, időnként megkevertem.
A krumplit is megtisztítottam, kockáztam, a többihez adtam, megszórtam ételízesítővel és borssal. Felengedtem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék. Forrásig nagy lángon, utána közepesre visszavéve, félig lefedve főztem, míg a répa már közel teljesen megpuhult. Ekkor hozzáadtam a karfiolt. A friss kelbimbók pici torzsájának végét levágtam, kereszt alakban bemetszettem, a levesbe dobtam, ahonnan még 8-9 percig, annak puhulásáig főztem. (Ha mirelit a kelbimbó, néhány perc is elegendő.)
Végül beletettem a csipetnyi sáfrányt, de ezzel már nem főztem. Gyönyörű sárgára színezte a levest és különleges ízt adott neki. |