Ropogós rántott csirke másképp

2015.09.19 21:24

Ropogós rántott csirke másképp – alig több mint 20 perc alatt egy máshoz nem is hasonlítható, eszméletlen finomság az asztalon!

Hozzávalók (2 személyre):
2 csirkemell
3 szelet (szikkadt) kenyér
5 dkg olvasztott vaj

bors
néhány ág friss (ideálisan citromos) kakukkfű (de akár el is hagyható)
1 nagyobb fej édesköménygumó
nagy csokor snidling
egy csokor petrezselyem
néhány evőkanál majonéz
fél citrom
(félkész hasábburgonya – de egy könnyű étel eléréséhez akár el is hagyható…
fűszerpaprika
fokhagymasó)

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra és felső grillezésre állítottam.
Két részletben a turmixgépbe tépkedtem a kenyeret (én egy nagyobb darab sarkot használtam, amiről leszedtem a héját, de nem is feltétlenül szükséges). Megszórtam sóval, borssal, meglocsoltam az olvasztott vajjal, majd morzsásra aprítottam.
A csirkemellek vastagságát kettészeltem, sütőpapír alatt kissé megveregettem, és a négy szeletet egy fém tepsire fektettem (ha hőálló üvegtál, akkor érdemes olajjal vékonyan megkenni), majd a tetejére bőven halmoztam az ízesített kenyérmorzsából. Betoltam a sütőbe, és 18-20 perc alatt (míg a morzsa megpirult) megsütöttem.
Közben megmostam az édesköménygumót, a szárát levágtam, a kaporszerű leveleit félretettem a díszítéshez. Minél vékonyabb, annál finomabb, így akár robotgépben a finom szeletelőkést használva, akár uborkagyalun, vagy ügyesen egy éles késsel lehet felszeletelni. A snidlinget lehet akár hosszabb szálakban is hagyni, a petrezselymet mindenképpen épp csak kissé aprítani, hogy szinte egészben maradjanak a levelei, ezekkel az édesköményt megszórtam.
Egy kis tálkába néhány evőkanál majonézt tettem, hozzáadtam egy keveset a citrom levéből, kevés langyos vízzel higítottam még, elkevertem, majd a salátára öntöttem, amit így alaposan összeforgattam.
Mivel tartottam tőle, hogy a férjemnek így nem lesz elég laktató, így egy kevés félkész hasábburgonyát sütöttem még ki, amit forrón megszórtam, összekevertem fűszerpaprikával és fokhagymasóval, vagy magyaros fűszersóval (de nekem ez már nem hiányzott mellé).

Az elkészült ételről csak annyit mondanék, hogy nagyon meglepett a hús omlós állaga, és különleges íze, ami a prézlinek volt köszönhető. Felkerült a legnagyobb kedvencem közé!