Ropogós csirkefalatok különleges bundában

2015.09.04 19:39

Ropogós csirkefalatok különleges bundában

Hozzávalók 2 főre:

  • só, bors
  • csipetnyi kakukkfű
  • 25-30 dkg csirkemellfilé

a bundához:

  • csipetnyi só
  • 1 db tojás
  • 3-4 ek. búzaliszt
  • 1-1,5 dl quinoa

a sütéshez és tálaláshoz:

  • a sütéshez olaj
  • házi ketchup
  • Coleslaw saláta

Elkészítés

A quinoat jó alaposan lemossuk egy sűrűszövésű szitában és felrakjuk főni, másfélszeres mennyiségű, enyhén sós vízben. Nagyjából 10 perc kell neki, aztán ugyanennyi pihenő fedő alatt, végül gyakran átkeverve hagyjuk teljesen kihűlni. 

Míg a magocskák főnek/hűlnek, addig előkészíthetjük a húst, amit kétfalatnyi (nuggets méretű) darabokra vágunk és megfűszerezünk, majd hagyjuk állni.

Ha a quinoa kihűlt, egy tányérba vagy tálba tesszük, amiben majd tudjuk használni a bundázáshoz. 

Itt eldönthetjük, hogy gluténmentes, tojásmentes, vagy hagyományosabb verziót szeretnénk készíteni. Én fele-fele arányban lecseréltem a tojást vízre, a lisztet keményítőre.

A metódus ugyanaz, mint a sima rántott hús esetében; a húsdarabokat egyenként megforgatjuk a lisztben, majd a tojásban és végül a quinoában; ez utóbbit egy kicsit nyomkodjuk is rá. De nem kell aggódni, rajta fog maradni! Én sem hittem el, hogy így lesz… :)

Végül a felhevített zsiradékban, közepesnél erősebb lángon, néhány perc alatt aranybarnára sütjük őket. Papírtörlőn, vagy egy fém szitában lecsöpögtetjük és melegen tálaljuk a kedvenc mártogatósunkkal, vagy ízlés szerint salátával. 

Még esetleg sütőben sült, karalábéhasábot tudok elképzelni mellé.