NoSalty , ízHUSZÁR receptje
hozzávalók / 8 adag
A tetejére
elkészítés
A tésztához
- A lisztet tálba szitáljuk, és elkeverjük egy teáskanál sóval.
- A liszthez adjuk a felkockázott hideg vajat, és elmorzsoljuk benne.
- Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet, majd addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta.
- A tésztát fóliába csomagoljuk, majd 20 percre a hűtőbe tesszük, utána pedig 5-6 percre a fagyasztóba.
- Közben kivajazunk és kilisztezünk egy pite formát, majd a keményre dermedt tésztát nagy lyukú reszelőn belereszeljük. Figyeljünk rá, hogy a szélére többet tegyünk, hiszen itt meg kell formázni a peremét is.
- A lereszelt tésztát középről kifelé haladva a kezünkkel óvatosan belenyomkodjuk a formába, hogy mindenhol szépen kitöltse.
- A kimaradt tojásfehérjével megkenjünk, villával alaposan megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.
A töltelékhez
- Amíg a tésztát elősütjük, addig elkészítjük hozzá a tölteléket. Ehhez a ricottát egy tálba tesszük, de ha nagyon darabos lenne, akkor érdemes előtte egy szitán áttörni.
- A parmezánt a ricottához reszeljük, sózzuk, borsozzuk, és beleszórjuk az apróra vágott friss bazsalikomot.
- A kapribogyót leöblítjük, hogy ne legyen túlzottan sós, majd felaprítjuk, és ez is jöhet a ricottához, és az egészet összekeverjük.
- Beletesszük a maradék tojásfehérjét, és hozzáütünk még egy tojást, majd alaposan eldolgozzuk.
- Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, és beleöntjük a ricottás keveréket, majd visszatesszük a sütőbe, és további 10-15 percig sütjük, amíg meg nem szilárdul.
A tetejére
- A megsült pitét kihűtjük, majd a tetejét friss, karikára vágott paradicsommal kirakjuk.
- Jöhet rá még kevés frissen őrölt só, bors, valamint egy kis bazsalikom és pirított fenyőmag!
- sütési hőfok: 180°C
- tepsi mérete: 30 cm cm