Rakott kelkáposzta

2015.09.06 11:47

Hozzávalók 8 főre:

  • Képtalálat a következőre: „Rakott kelkáposzta”
  • 1 kg darált hús (sertés, pulyka)
  • 1 kg kelkáposzta
  • 1 bögre rizs
  • 3 ek étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál majoránna
  • őrölt bors
  • 5 dl tejföl
  • 5 dkg sajt
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek zsemlemorzsa

Elkészítése:

A kelkáposztát megtisztítjuk, negyedeljük, kivágjuk a torzsáját és enyhén sós vízben megfőzzük.

A rizst 1 ek olajon megfuttatjuk, dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük, sózzuk és megfőzzük.

A vöröshagymát kockára vágjuk és 2 ek olajon megdinszteljük. Rádobjuk az áttört fokhagymát, majoránnát, rátesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk és nagy lángon zsírjára pirítjuk.

Ha a káposzta megfőtt leöntjük a vizet és hagyjuk hűlni. A húst összekeverjük a rizzsel.

Egy nagyobb tepsit (kb 38×30 cm) kivajazunk és meghintjük zsemlemorzsával. Az alján egyenletesen elterítjük a káposzta felét, rászórjuk a húsos-rizses keveréket, majd a tejföl felével meglocsoljuk. Elrendezzük rajta a káposzta másik felét, tetejére tejfölt öntünk és ráreszeljük a sajtot.
Kb 200 fokon addig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején. Fél óra pihentetés után szeleteljük és tálaljuk, plusz tejfölt kínálunk mellé.