Hozzávalók:
25 dkg darált pulykahús,
2 db tojás,
3-4 ek. tej,
18 dkg finom zsemlemorzsa,
1 kis fej apróra vágott vöröshagyma,
1 fej jégsaláta,
4-5 db nagy paradicsom,
1 kaliforniai paprika,
1 kisebb kígyóuborka,
1 csomó zöldpetrezselyem,
1 kk. szárnyas fűszerkeverék,
1 mk. magyaros fűszer só,
1 mk. szárított zöldfűszer keverék
2 ek. olívaolaj,
2 kk. mustár,
1 citrom leve,
morzsa a bundázáshoz,
olaj a sütéshez,
só, bors.
Először a salátát készítjük el. A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk, felkockázzuk és egy nagyobb keverőtálba tesszük. A salátát leveleire szedjük a torzsát eldobjuk, és kisebb darabokra tépkedjük a tálba. Az uborkát meghámozzuk és felkockázzuk. megsózzuk és összekeverjük. Egy edényben a mustárt elkeverjük az olíva olajjal és a citrom levével, majd a salátára öntjük, sózzuk borsozzuk, lazán átkeverjük és hűtőbe tesszük tálalásig.
A ropogóshoz egy keverőtálba alaposan összedolgozzuk a finom zsemlemorzsát egy felvert tojással, a hagymával sóval, borssal és a fent felsorolt fűszerekkel.
A petrezselymet finomra vágjuk és a felét a hússal szintén összedolgozzuk. Annyi tejet adunk hozzá kanalanként, hogy jól formázható legyen a masszánk.
A masszát 8 felé osztjuk és rudakat formálunk belőlük.
1 tojást kevés tejjel és sóval felverünk.
Ebbe forgatjuk meg a rudakat majd a durva zsemlemorzsában.
Nem túl forró olajban kb. 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük és
papírtörlőn, vagy rácson hagyjuk, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
(a durva zsemlemorzsa helyett műanyag zacskóban összetört hagymás burgonya chipszet is használhatunk, nagyon finom)
Tálaláskor a tálra teszünk 2-3 db ropogóst és mellé halmozzuk a zöldsalátát, meghintjük a maradék petrezselyemmel..