Petrezselymes karalábéleves húsgombóccal
2017.06.08 08:16
Köszönet Hanna Smuczer-nek.
Hozzávalók 4-5 literes fazékhoz (4 személyre):
- kb 450 g karalábé (1 nagyobb darab)
- 1 szál sárgarépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- só, bors, ételízesítő
- Sok-sok friss petrezselyem
- disznózsír/olaj/kacsazsír
A húsgolyókhoz:
- 500 g pulyka darált hús
- 2 marék rizs
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1/2 teáskanál fűszerpaprika
- só, bors
- 1 egész tojás
- A vöröshagymát felaprítom és zsírban/olajban megdinsztelem.
- Megpucolom a karalábét, felkockázom. A répát szintén megpucolom, majd felkarikázom. Beleteszem a lábasba és kicsit átpirítom, összeforgatom pár percig, sózom, borsozom, friss petrezselymet teszek bele, majd felöntöm vízzel.
- Elkészítem a gombócokat. A darált húst az apróra vágott vörös és fokhagymával, a rizzsel, a fűszerpaprikával, a sóval, a borssal és a tojással jól összegyúrom. Kisebb gombócokat formázok belőlük és a levesbe ejtem őket. Nem túl nagy lángon (ne forrjon folyton) hagyom főni durván olyan 30-35 percig.
- A végén ellenőrzöm megpuhultak-e a zöldségek és a husi.
Jó étvágyat!