Petrezselymes karalábéleves húsgombóccal

2017.06.08 08:16

 

Köszönet Hanna Smuczer-nek.

Hozzávalók 4-5 literes fazékhoz (4 személyre):

  • kb 450 g karalábé (1 nagyobb darab)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • só, bors, ételízesítő
  • Sok-sok friss petrezselyem
  • disznózsír/olaj/kacsazsír

A húsgolyókhoz:

  • 500 g pulyka darált hús
  • 2 marék rizs
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1/2 teáskanál fűszerpaprika
  • só, bors
  • 1 egész tojás
  1. A vöröshagymát felaprítom és zsírban/olajban megdinsztelem.
  2. Megpucolom a karalábét, felkockázom. A répát szintén megpucolom, majd felkarikázom. Beleteszem a lábasba és kicsit átpirítom, összeforgatom pár percig, sózom, borsozom, friss petrezselymet teszek bele, majd felöntöm vízzel.
  3. Elkészítem a gombócokat. A darált húst az apróra vágott vörös és fokhagymával, a rizzsel, a fűszerpaprikával, a sóval, a borssal és a tojással jól összegyúrom. Kisebb gombócokat formázok belőlük és a levesbe ejtem őket. Nem túl nagy lángon (ne forrjon folyton) hagyom főni durván olyan 30-35 percig.
  4. A végén ellenőrzöm megpuhultak-e a zöldségek és a husi.
           Jó étvágyat!