Pásztopite ahogy Gréti készíti
2015.09.07 19:15
hozzávalók / 4 adag
- 60 dkg bárányhús (darált lapocka )
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 közepes db sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 g sűrített paradicsom (3 ek)
- 2 teáskanál worcestershire-szósz
- 1 teáskanál kakukkfű (frissen aprított)
- 2 teáskanál rozmaring (frissen aprított)
- 1.5 dl vörösbor
- 2 dl alaplé
- 60 dkg burgonya
- 2 db tojássárgája
- 0.5 ml habtejszín
- 7 dkg parmezán sajt
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
elkészítés
- A hagymát és a répát a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük, a fokhagymát finomra reszeljük, a zöldfűszereket felaprítjuk.
- A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük.
- Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, beledobjuk a darált bárányhúst és kifehéredésig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a reszelt hagymát, répát és fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk és pirítjuk tovább.
- Jöhet a worchestershire-szósz, majd félrehúzzuk a húst, megpirítjuk mellette a sűrített paradicsomot és összekeverjük vele.
- Hozzáadjuk a jó minőségű vörösbort, a zöldfűszereket és addig forraljuk, míg a bor el nem fő.
- Aláöntjük az alaplevet, és azt is elfőzzük róla.
- Akkora tűzálló tálba töltjük a bárányragut, hogy félig megtöltse azt.
- A főtt burgonyát még forrón összetörjük, sózzuk, borsozzuk, ráütünk két tojássárgát, hozzáadjuk a tejszínt és a parmezán felét, majd simára keverjük.
- A pürét egyenletesen eloszlatva a ragu tetejére halmozzuk. A tetejét megszórjuk a maradék frissen reszelt parmezánnal, majd villával díszítésképpen szép hullámokat képezünk rá.
- 190-200 fokos előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, hogy a teteje szép aranybarna legyen.
- sütési hőfok: 190°C
- sütési mód: hőlégkeveréses