Paradicsomos káposzta

2015.09.22 08:05
 
Hozzávalók
kb. 0,5 kg káposzta
3 ek olaj
1 fej lilahagyma
1 (nagy) gerezd fokhagyma
cukor
tengerisó
frissen őrölt bors
őrölt chili
őrölt fűszerpaprika
7 dl házi paradicsomlé
3 ek sűrített paradicsom
200 ml víz
 
A káposztát vékony szálasra gyalultam.
Az olajat forrósítottam és ráraktam a káposztát, beleraktam a megtisztított hagymákat.
A lilát egészben, amit előtte a szár felőli végén kereszt alakban bevágtam
(a végén elmesélem miért így) a fokhagymát pépesítve. Megfűszereztem.
Ráöntöttem a vizet és közben kevergettem, majd jött a paradicsomlé,
amiben előtte elkevertem a sűrített paradicsomot.
Lezártam a kuktát és 13 perc alatt készre pároltam/főztem. Sültet kapott feltétnek.
Ha többet készítek vagy hígnak találom, de már nem akarom tovább főzni,
akkor mechanikus módszerrel sűrítem be, a botmixerrel: nem az egészet töröm össze,
hanem az egészhez képest elenyésző mennyiséget, tehát esztétikailag nem ront rajta.
 
 
 
 
 
 
Hagyma, miért így: Édesapám  -elmesélése szerint-  ifjú korában igencsak sokat fogyasztott
 egy zsíros-hagymás ételből  (mert finom volt) és igencsak beteg lett tőle, de nagyon.
Azóta a főtt, sült hagyma látványát nem bírja.
Édesanyám úgy főzött, hogy megpirította a hagymát, majd leszűrte.
A leszűrt hagymát pici vízben újra felfőzte, újra leszűrte.
Ez a lé volt az ételek alapja, hogy a hagyma íze benne legyen de a hagyma ne.
Hát ezt a "hagymát ne lássa" dolgot én úgy oldom meg, hogy igaz kerül hagyma az ételbe,
de egészben és a végén kiveszem.
Tud róla Apám, érdekes az íze sosem zavarta, látni meg nem látja.
Ja és azért lila a káposztában, mert könnyebben látható, mint fehér társa.