hozzávalók / 4 adag
A gombóchoz
- 60 dkg sertéscomb (darált, vagy sertéslapocka)
- 1 db tojás
- 2 ek zsemlemorzsa
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (őrölt)
- 2 gerezd fokhagyma (aprított)
A leveshez
- 80 dkg burgonya
- 30 dkg zöldbab
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (őrölt)
- babérlevél ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- 3 dl tejföl
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1.5 ek sertészsír
- 3 evőkanál finomliszt
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 3 l víz
- petrezselyem ízlés szerint
A csipetkéhez
- 1 db tojás
- 5 dkg rétesliszt (szükség szerint, amennyit felvesz)
Elkészítés:
- A gombócokhoz összedolgozzuk a hozzávalókat, és 3 liternyi forrásban lévő vízbe főni tesszük a gombóckákat.
- A keletkező habot leszedjük, majd babérlevéllel, őrölt borssal, köménnyel és sóval ízesítjük a levest.
- Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, és a zöldbabot.
- Vöröshagymás rántást készítünk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. A pirospaprikát később tegyük bele, mert könnyen megég.
- Ha a krumpli és a zöldbab is megpuhult, berántjuk a levest, és beletesszük az előzőleg csomómentesre kevert tejfölt is.
- Jól összeforraljuk, és belefőzzük a csipetkét. Apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Aki szereti, tehet bele csípős paprikát is.
- Ebből a mennyiségből kb. 4-4,5 liter leves lesz.
Jó étvágyat!