Pácolt mangalicatarja hagymaraguval és zöldséges bulgurral
Hozzávalók:
- 1 kg mangalicatarja
- 4 evőkanál dijoni mustár
- 1 zöldcitrom
- 1 evőkanál rózsabors
- 1 evőkanál zöldbors
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- só
- A hagymaraguhoz:
- 30 dkg hagyma (sonkahagyma, mogyoróhagyma, főzőhagyma)
- 1 dl fehér balzsamecet vagy fehérborecet
- 1 evőkanál rózsabors
- 3 babérlevél
- 2 dl víz
- só
- 5 dkg cukor
- A zöldséges bulgurhoz:
- 1 szál újhagyma
- 15 dkg bulgur
- 1 dl fehérbor
- 1 dl tejszín
- 2 dl zöldséglé
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 kis csokor bazsalikom
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál angolzeller
- 1/2 cukkini
Elkészítés:
A páchoz a rózsaborsot, a zöldborsot, a félbevágott fokhagymát, a mustárt, az olívaolajat és a cikkekre vágott zöldcitromot mozsárban vagy turmixban összezúzzuk, bekenjük vele a felszeletelt, megnyomkodott, és inainál enyhén megvagdosott húst, egymásra fektetjük a szeleteket, és légmentesen lezárjuk (fóliázzuk vagy műanyag dobozba tesszük). 1-2 napig hűtőben érleljük.
Készítéskor kicsomagoljuk, megsózzuk és meggrillezzük. Süthetjük akár faszénparázs fölött is.
A hagymaraguhoz a hagymákat megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. Az ecet és a víz keverékével feltesszük főzni, hozzárakjuk a babért, a rózsaborsot, a sót és a cukrot, és lassú tűzön puhára pároljuk.
A zöldséges bulgurhoz a hagymát összevágjuk, az olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzáöntjük a bulgurt, 1-2 percig tovább pároljuk, majd felöntjük a fehérborral. Visszaforraljuk, felöntjük a zöldséglével, puhára, de enyhén al dentére pároljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és az apró kockára vágott zöldségeket, fél percig még a tűzön tartjuk, lehúzzuk, összeforgatjuk a felaprított bazsalikommal, majd a grillezett, pácolt hússal és a hagymaraguval tálaljuk.