Pacalpörkölt kuktában - így is lehet.
2015.09.19 18:23
Rumiszivi receptje
hozzávalók / 4 adag
- 1 kg pacal (előmosott, csíkokra vágott)
- 100 g sertészsír
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 g magyaros fűszerkeverék
- só ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- 1 késhegynyi csípős paprikakrém (vagy ízlés szerint pörköltszaft kocka)
- 2.5 l víz
elkészítés
- A kuktába felolvasztjuk a zsírt, a vöröshagymát kockákra vágjuk, majd lepirítjuk a zsíron.
- A zúzott fokhagymát rádobjuk a vöröshagymára, kevergetjük, hogy le ne égjen.
- A pacalt rádobjuk a hagyma ágyra, picit pörköljük, és hozzáadjuk a fűszerkeveréket.
- Adjunk hozzá annyi vizet, ami ellepi, és zárjuk le a kuktát (én kb. 2,5 l vizet szoktam).
- A kukta fütyülésétől számítva kis lángon 1 órán át főzzük a pacalt.
- Ha elkészült, elzárjuk alatta a gázt, majd megvárjuk, míg kienged a nyomás.
- A kész pacalt átöntjük egy másik fazékba, felforraljuk.
- Ízesítjük pörköltszaft kockával, sóval, köménnyel, darált paprikával.
- Friss kenyérrel kínáljuk.