Pacalpörkölt körömmel
- 2 kg felcsíkozott konyhakész pacal
- 1 kg sertés láb (lehetőleg perzselt)
- 25 dkg zsír
- 30 dkg vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsompaprika vagy érett tv paprika felkockázva
- 5 db. cseresznye paprika
- 1 db. csípős zöldpaprika, felkarikázva
- 3 db paradicsom
- 4 evőkanál házi Kalocsai paprika
- 5 gerezd fokhagyma
- piros arany
- őrölt bors
- őrölt köménymag
- morzsolt majoránna
- só
- 2 db. babérlevél
- 1,5 dl. félédes vörösbor
Elkészítés:
A megtisztított, felcsíkozott, konyhakész pacalt gondosan átmostam, az sertés lábakat - ha szükséges - gáz felett megperzseltem, majd többször váltott vízben megtisztíttottam, végül hideg vízben átmostam, és fűrésszel feldaraboltam.
Mivel most kevesebb idő állt rendelkezésemre A körmöket és a pacalt kuktába raktam a babérlevelekkel, 2 db. fokhagyma gerezdel és sóztam, borsoztam. 8 perc (kis lángon) a jelzéstől számitva, elzártam hagytam kiszuszogni.
Készítettem pörköltalapot (öntöttvas bográcsban): a zsírban megpároltam a vöröshagymát, hozzáadtam 3 evőkanál Kalocsai paprikát, majd hozzá a körmöt, a fokhagymát, a paradicsompaprikát, zöldpaprikát és paradicsomot, köménymagot, majorannát és utánna sóztam. Az egészet pirítsuk át, és öntsünk rá a bort ésannyi vízet, amennyi éppen ellepi. Most eldöntöttem, hogy előszőr vagy a körmöt, vagy a pacalt rakjam rá az alapra. Ez annak a fügvénye mennyire vannak megfőve és persze úgy is raktam bele őket szép sorjában. Most először a pacalt raktamk bele. Az ételünk ekészülte elött még beleraktam az 1 evőkanál paprikát és még a cseresznye paprikát is. Még egy kicsit utánna sóztam, borsoztam.Egy kis vízet még öntöttem hozzá.
Többszöri keverés és rázogatás közben puhára főztem az igényeknek megfelelőn sürű szaftos lett a Körmös Pacalunk!
Téma: Pacalpörkölt körömmel
Nincs hozzászólás.