Pacalpörkölt körömmel

2015.08.07 01:31

 
 
  • 2 kg felcsíkozott konyhakész pacal
  • 1 kg sertés  láb (lehetőleg perzselt)
  • 25 dkg zsír
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsompaprika vagy érett tv paprika felkockázva
  • 5 db. cseresznye paprika
  • 1 db. csípős zöldpaprika, felkarikázva
  • 3 db paradicsom
  • 4 evőkanál házi Kalocsai paprika
  • 5 gerezd fokhagyma
  • piros arany
  • őrölt bors
  • őrölt köménymag
  • morzsolt majoránna
  • 2 db. babérlevél
  • 1,5 dl. félédes vörösbor

Elkészítés:

 

A megtisztított, felcsíkozott, konyhakész pacalt gondosan átmostam, az sertés lábakat - ha szükséges - gáz felett megperzseltem, majd többször váltott  vízben megtisztíttottam, végül hideg vízben átmostam, és  fűrésszel feldaraboltam.

Mivel most kevesebb idő állt rendelkezésemre A körmöket és a pacalt kuktába raktam a babérlevelekkel, 2 db. fokhagyma gerezdel és sóztam, borsoztam. 8 perc  (kis lángon) a jelzéstől számitva, elzártam hagytam kiszuszogni.


Készítettem pörköltalapot (öntöttvas bográcsban): a zsírban megpároltam a vöröshagymát, hozzáadtam 3 evőkanál Kalocsai paprikát, majd  hozzá a körmöt, a fokhagymát, a paradicsompaprikát, zöldpaprikát és paradicsomot, köménymagot, majorannát és utánna sóztam. Az egészet pirítsuk át, és öntsünk rá a bort ésannyi vízet, amennyi éppen ellepi. Most eldöntöttem, hogy előszőr vagy a körmöt, vagy a pacalt rakjam rá az alapra. Ez annak a fügvénye mennyire vannak megfőve és persze úgy is raktam bele őket szép sorjában. Most először a pacalt raktamk bele. Az ételünk ekészülte elött még beleraktam az 1 evőkanál paprikát és még a cseresznye paprikát is. Még egy kicsit utánna sóztam, borsoztam.Egy kis vízet még öntöttem hozzá.

Többszöri keverés és rázogatás közben puhára főztem az igényeknek megfelelőn sürű szaftos lett a Körmös Pacalunk!  

 

 

Téma: Pacalpörkölt körömmel

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása